Приложенията за видео комуникация са най-удобния и бърз начин да общувате с любимите си хора, докато си стоите вкъщи. Zoom е името на ново заглавие в този силно конкурентен сегмент, но въпреки това за кратко време придоби голяма популярност сред потребителите. Безплатната версия на приложението предлага опция за групови разговори с до 100 души едновременно. Премиум плановете добавят още много функции за оптимална видеоконференция, независимо къде се намирате и какво устройство използвате.

 

Полезно: Как да използваме приложението Zoom на компютъра

 

Сега разбираме за неочакван проблем със сигурността, който е свързан с приложението. Данните от ново проучване на Motherboard разкриват, че iOS версията на Zoom споделя данните на потребителите. Интересното е, че информация за активността им достига до Facebook, като това се случва, дори ако нямат регистриран профил в социалната мрежа. При всички положения това е доста неприятно, тъй като става без изричното одобрение и знание на самите потребители. Разработчиците на Zoom все още не са дали коментар.

 

 

Проучването разкрива и точно какви данни Zoom незабелязано споделя със сървърите на Facebook. Oказва се, че става въпрос за времето прекарано в приложението, часа на стартиране на Zoom, данни за устройството, локацията и мобилния оператор. Със сигурност информацията събрана по този начин се използва от Facebook за таргетиране на реклами към потребителите. Анализаторите също така припомнят, че Zoom използва Facebook Developer SDK пакета от софтуерни инструменти, което е само една от причините да споделя данни за активността на своите клиенти с компанията.

 

Полезно: Kак да използваме приложението Zoom от смартфон

 

От Motherboard допълват, че всеки път, когато стартирате приложението автоматично се прави връзка между вашето устройство и Facebook Graph API. Самият факт, че дори потребители без Facebook са жертва на тази практика определено ще предизвика сериозна вълна от критики срещу Zoom. Времето ще покаже, но с подобни действия е възможно разработчиците на приложението да провокират съдебни действия срещу себе си заради недоволството на потребителите. Добре е да знаете всичко това, ако използвате активно Zoom за комуникация по време на кризата с COVID-19.

 

Още от Digital: Платформата Canva позволява да създаваме фонови изображения във видео разговорите от Zoom