ТikTok не е първото приложение, което предлага възможност да споделяме кратки видео клипове и да ги персонализираме с подходящо музикално оформление. Въпреки това заглавието продължава да подобрява редица рекорди и вече се утвърди като световен феномен сред най-младите потребители.

Разработчиците на TikTok, обаче са изправени пред неочаквани проблеми, които доведоха до блокирането на приложението в Индия, където има внушителна потребителска база. Вече ви съобщихме, че САЩ също искат да забранят TikTok

Подобно решение може да се отрази сериозно на популярността и приходите на платформата за споделяне на кратки клипове. Обмислят се различни варианти, с които TikTok да продължи да се използва от американските граждани, включително и възможността ByteDance да се оттеглят, за да спестят критиките към приложението. 

Крайното решение за американската забрана все още не е взето. Докато се търсят рационални решения, обаче разбираме за друг проблем, пред който са изправени разработчиците от ByteDance.

Toзи път става въпрос за дело срещу TikTok.

 

 

Съдебният иск е заведен от Triller - алтернативно приложение, което също предлага опция за споделяне на атрактивни клипове с кратка продължителност. Според тях TikTok неправомерно използва интелектуалната им собственост, съобщава Mashable.

Делото е входирано в US District Court в Texas и уточнява, че мобилното приложение копира "системи и методи за създаване на видео синхронизирано с аудио звук", които вече са патентовани от съоснователите на Triller, Дейвид Либерман и Самуел Рубин. 

Прилежащите документи към иска разкриват, че молбата за регистриране е подадена през 2015г. и е официално одобрена през юни 2017г. Според създателите на Triller копирането на една от най-добрите им функции е достатъчен мотив да се предприемат действия срещу хитовото приложение.

Допълнително обвинение на шефа на Triller, Май Лу посочва, че авторите на съдържание, като които плаща TikTok са изрично инструктирани да не споделят своите клипове в Triller.  В заключение ще отбележим, че Triller иска финансови обезщетения от своя конкурент. 

 

Още от Digital: TikTok вече ще плаща на създателите на видео клипове