Сигурността на личната информация е проблем, с който се сблъскваме всеки ден. Социалните мрежи и мобилните приложения съхраняват много данни за потребителите. По този начин онлайн активността ни може да изложи на риск профилите ни в интернет.

Независимо колко голямо внимание обръщате на поверителността информацията си можете отново да станете жертва на хакери.

Аndroid е платформа, която често е критикувана, че не е толкова сигурна, колкото iOS. Филтрите на Google спират повече от 99% от заплахите. Внушителното разнообразие от приложения в Google Play, обаче означава, че все пак е възможно някои приложения да не отговарят на високите изисквания на компанията.

Експерти по сигурността на Trend Micro откриват няколко сериозни уязвимости в SHAREit. Това е приложение, което предлага възможност за бърз и сигурен трансфер на файлове от смартфоните с Android. В същото време, обаче инсталационната база на SHAREit надхвърля 1 млрд. устройства.

 

 

Специалистите на Trend Micro твърдят, че от три месеца опитват да установят контакт с разработчиците на SHAREit, за да ги информират за недостатъците. Същността на заглавието да стимулира потребителите да споделят съдържание допълнително увеличава обхвата на проблема.

Google също са информирани, след като Trend Micro не успяват да комуникират нормално със създаделите на SHAREit. Внушителният брой устройства инсталирали софтуера са пример за проблемите, които могат да възникнат от отворения характер на Android.

Факт е, че разработчиците традиционно отговарят и бързо се съобразяват с препоръките на експертите. SHAREit е изключение и по този показател, което също привлича интереса на Trend Micro. Експертите на компанията твърдят, че е възможно хакерите от разстояние да поемат контрол над устройството, което е доста неприятно.

Ако сте инсталирали SHAREit задължително го премахнете от смартфона и направете проверка с антивирусен софтуер. Полезен съвет е да обръщате внимание на коментарите и мненията за дадено приложение на другите потребители в Google Play.

 

Още от Digital: Google Play вече ще позволява да сравняваме мобилни приложения