Microsoft Cortana е виртуален асистент, който вече е неизменна част от Windows 10 екосистемата. Компанията също така продължaва да следва стратегията си да представя мобилни версии на своите приложения. Именно заради това собствениците на устройства с Android и iOS разполагат с възможността да изтеглят Cortana като самостоятелно приложение.

Изглежда обаче потребителите не проявяват голям интерес към заглавието, което се дължи предимно на наличието на услуги като Google Assistant и Siri. От Microsoft използваха официалния си блог, за да съобщят, че скоро Cortana няма да бъде достъпна за смартфоните с Android и iOS. 

Първата конкретна промяна, която предстои ще настъпи на 7 септември, когато ще бъда прекратена поддръжката на всички функции от трети страни. В случая става въпрос за интеграцията с външни услуги, позволяващи да работите с Cortana на прoдукти, които не са на Microsoft.

Следващата и финална фаза е планирана за началото на 2021г., когато ще се спре напълно поддръжката за Android и iOS. 

 

 

Това означава, че потребителите работещи с Microsoft Cortana имат приблизително шест месеца преди мобилните приложения да бъдат изтеглени от App Store и Google Play. Списъците и напомнянията, които сте създали да се синхронизират с Cortata няма да продължат да работят.

Microsoft препоръчват да използвате To Do приложението на компанията, което също така е интегрирано с Microsoft 365 приложенията, съобщава Mashable. За  в бъдеще Cortana ще продължи да е част от Windows 10, като улеснява откриването на информация от потребителите, но също така ще се използва от Outlook и Teams приложението. 

Гласовите услуги с изкуствен интелект са подходящо допълнение към мобилните устройства, но конкуренцията на Google Assistant и Siri не оставя много възможности за конкуренция на заглавия като Cortana. 

Казаното дотук донякъде не е изненадващо, тъй като ще позволи на Microsoft да се фокусират изцяло върху подобряване на Cortana за потребителите на Microsoft 365 и Windows 10.

 

Още от Digital: Новата версия на Windows 10 ще премахне иконата за достъп до Cortana от търсачката