Google Lens е полезна функционалност, която използва камерата на смартфоните, за да извърши виртуално търсене на обекта, който вижда пред себе си. Така например, ако сканирате баркода на даден хранителен продукт ще разберете повече за съдържанието му, а също и каква е цената му.

По този начин можете да научите каква порода е дадено куче, кой е автора на произведение на изкуството или какво е цветето, което видяхте в парка. Google Lens използва алгоритми с изкуствен интелект, които позволяват на приложението "да вижда" околните обекти около вас и да ви предоставя информация за тях.

Натискането на Lens иконата ще активира директно камерата на вашето устройство и ще ви позволи да щракнете това, което искате. Секунди след това ще получите данни за името на моделите, къде можете да ги откриете и на каква цена се продават в различните търговски вериги и др.

Официалната премиера на мобилното приложение стана факт през 2018г.

 

 

В момента Google Lens е една от най-атрактивните функционалности на смартфоните с Android. Приблизителнo две години и половина след представянето си в Google Play приложението успява да премине границата от 500 млн. инсталации. Това е доста впечатляващо постижение, с което могат да се похвалят много малко заглавия.

За този успех помогна и факта, че Google Lens бе отделено като самостоятелно приложение, тъй като в началото е част от Google Photos. От компанията убедиха и водещите производители на устройства с Android да започнат да преинсталират предварително софтуера в новите си смартфони.

Все пак имайте предвид, Lens се нуждае от Google приложението, за да функционира като открива и възпроизвежда желаната информация. Освен да сканира текстове и да ги превежда, Google Lens позволява на потребителите да копират сканиран текст на компютъра си, да търсят определен обект, да решават математически и научни въпроси, да разпознават ръкописни бележки и др.

 

Още от Digital: Как да копираме ръчно написан текст на компютъра от смартфона с Google Lens