Навлизането на 5G технологията ще продължи да бъде най-важното събитие в света на технологиите през годината. Изграждането на необходимата инфраструктура по цял свят ще отнеме време. Въпреки това мобилните оператори и потребителите ще могат да се възползват от предимствата на изцяло нова ера в сферата на телекомуникациите.

Друг важен фактор, който се очаква да приковава вниманието на все повече хора в мобилната индустрия са гъвкавите смартфони. Появата на първото устройство с този дизайн и стилусите S Pеn се очаква да направи важна стъпка в популяризирането на технологията. Припомняме ви, че премиерата на Samsung Galaxy Z Fold 3 вероятно се очаква да е през юли.

Няма как да не обърнем внимание и на тазгодишното поколение на iPhone, което обещава по-добри дисплеи и камери, както и по-мощни 5G модеми. За разлика от предходната година, която премина под знака на пандемията  потребителите ще разполагат с много повече възможности за избор на смартфон с атрактивни характеристики и цена през 2021г.

 

 

Ситуацията през първото тримесечие показа стабилни признаци на възстановяване, като тези процеси се очаква да продължат до края на годината. Последният доклад на Strategy Analytics предвижда продажбите на смартфони в световен мащаб да допринесат за солиден ръст в приходите. Данните в доклада прогнозират 13% ръст в приходите на производителите.

След това цифрата ще продължи да се покачва, но с по-слаби темпове до края на 2025г. Икономическото възстановяване от кризата с COVID-19 и агресивната стратегия на водещите компании ще доведе до 7% ръст в продажбите на смартфони, които ще достигнат до 1.4 млрд. през 2021г.

Тук е момента да уточним, че приходите в мобилната индустрия отчетоха спад от 5% през изминалата година, но ръста ще е приблизително 13% през 2021г. Европейският пазар не е изключение, където ни очаква още по-сериозна конкуренция и нови премиери през следващите месеци.

 

Още от Digital: 10 тенденции при смартфоните, които очакваме през 2021г.