Влошените дипломатически отношения между САЩ и Китай създадоха доста затруднения на потребителите. TikTok е най-добрият пример за влиянието на санкциите, които заплашват да ограничат достъпа на големи групи от хора до заглавието. Администрацията на Доналд Тръмп предприе действия срещу мобилните приложения още през есента на 2020г., когато САЩ обявиха, че ще забранят TikTok и WeChat, ако не бъдат купени от американски компании.

Ситуацията ескалира и доведе до серия от дела между двете страни, които в крайна сметка не доведоха до реалното изпълнение на санкциите. Новият президент на САЩ сега направи сериозна стъпка към премахването на ограниченията, тъй като отмени изпълнителни заповеди на Доналд Тръмп, които целят забраната на TikTok и Wechat.

Успоредно с това Джо Байдън нареди на Министерството на търговията да преразгледа официалната позиция и реалните опасения за сигурността на мобилните приложения. Oтделно разследване на властите в САЩ срещу TikTok, което започна преди две години също продължава да бъде активно, съобщава Reuters.

 

 

Издадената заповед предвижда мониторинг над софтуерни услуги и приложения като TikTok, които могат да крият потенциални рискове за националната сигурност. Експертен екип на Министерството на търговията не само ще направи анализ, но може да дава препоръки в рамките на 120 дни.

По този начин се осигурява защита на американските данни придобити или достъпни от компании, които се контролират от чуждестранни дружества и капитали. Анализаторите определят действията на Джо Байдън, като важна и позитивна стъпка в правилна посока.

Заповедите издадени от Доналд Тръмп предвиждаха не само блокиране на нови инсталации, но също и спиране на вътрешните транзакции в TikTok и WeChat, които са източник на солидни приходи.

В момента има повече от 100 млн. потребители, които използват приложението, както и почти 20 млн., които работят с WeChat в САЩ. По всичко личи, че новият американски президент ще следва различна политика от своя предшественик.

 

Oще от Digital: Как TikTok избира какво съдържание да ни препоръчва