Често получаваме зрителски и читателски питания в които се нуждаете от съвет, какъв технологичен подарък можете да купите, без да ви се налага да харчите цял куп пари. В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже една бюджетна преносима Bluetooth колонка с много як дизайн и функции с които определено успя бързо да ни спечели. Уважаеми дами и господа - Smartfonix Q106.

Първото нещо което ни прави впечатление е изключителни свежият и изчистен дизайн. Колонката се предлага в общо 4 цветови разновидности – синя, червена, черна и зелена. Като последният цвят е малко по-специфичен, така че за ваше удобство взехме от Smartfonix за тест всички цветове и ви ги показваме тук. Корпусът на Q106 е направен от много здрав поликарбон с гумирано покритие който е устойчив на цапане. В долната част има две гумирани крачета които не позволяват на колонката да се мести от вибрациите на баса.

 

В горният десен ъгъл пък имаме силиконово ухо, което ни позволява да закачим Q106 да виси някъде в къщи, на кормилото на велосипеда или на раницата ни докато се разхождаме. Размерите на колонката са сравнително компактни – 15 на 6см. За разлика от други колонки които се активират посредством задържане на Play/Pause бутона, тук Smartfonix са извели отделен такъв.

 

След като го придвижите към позиция „ON“, Smartfonix Q106 се активира и ще чуете женски глас който ви казва „Bluetooth mode“. Сега активирате Bluetooth на смартфона, таблета или лаптопа си, намирате колонката в менюто, свързвате и вече сте готови да слушате музика с 95db. Разстоянието на което можете да отдалечите смартфона си от колонката е до 15 метра под права линия или до 10 при наличие на чупки и прегради в жилищна сграда. Със Smartfonix Q106 можете да слушате музика безжично, но и по още три начина – като свържете директно флашка с музика към пълноразмерният USB порт или с microSD карта памет. Можете и да използвате AUX кабел, с който да свържете колонката жично към смартфона, таблета, монитора или телевизора си.

Освен за слушане на музика, Smartfonix Q106 може да се използва и за още няколко интересни неща. Ще ви споделим и за една функция на колонката, за която е почти сигурно, че дори не сте подозирали, че може да съществува, а и почти никоя друга преносима колонка няма. FM радио, да задържайки този бутон, преминавате в “FM mode” където. Сега натиснете бутона отново еднократно и колонката автоматично ще намери всички радио станции които имате в обхват. Любопитното тук е, че за разлика от смартфоните, при които за да слушате радио трябва да свържете кабелът на слушалки, за да служи като антена, тук няма да ви се налага да правите това.  Smartfonix Q106 има вградена антена и така от обикновена Bluetooth колонка се превръща в истински радио приемник.

 

Заради вграденият си микрофон, Smartfonix Q106 може да се използва и като Hands Free разговорна система в автомобил който няма заводски такава. Когато е свързана безжично към смартфона ви, приемането на разговори е въпрос само на едно докосване. Тестовете ни пък показват, че микрофонът е достатъчно добър и успява да изолира околните шумове.

 

Батерията която дава енергия на колоната е с 400mAh заряд. Той е достатъчен за около 3 до 4 часа слушане на музика с едно зареждане.

 

Най-приятната изненада сме ви оставили за края на ревюто ни, Smartfonix Q106 е съвсем бюджетна и струва колкото шише хубаво вино или вкусен белгийски шоколад, като така се превръща в много атрактивно предложение за подарък за празник на близък човек. Колко точно струва преносимата Bluetooth колонка с FM радио приемник в момента в който гледате видео ревюто ни, можете да разберете като посетите официалният сайт на вносителя Smartfonix.com