Мобилните телефони се развиват и получават нови функции, за да се адаптират към променящия се пейзаж. Така едни функции изчезват, а се появят нови. Информацията на GSM Arena е за изчезналите функции от нашите телефони.

 

Nokia 808 PureView

В наши дни не е голяма работа, ако телефона ни има FM трансмитер, той предава сигнал посредством FM радио вълни. Но в близкото минало това беше една много полезна характеристика. Последните телефони с FM трансмитер излязоха през 2012 година, а Nokia 808 PureView беше един от тях.

 

 

BlackBerry Porsche Design P'9983

В наши дни, производителите на телефони са склонни да намалят броя на портовете в своите устройства, дори и 3,5 мм жака за слушалки е на път да изчезне. Последните телефони със HDMI порт бяха BlackBerry Porsche Design P'9983.

 

 

Asus PadFone X

Asus имаше линия телефони PadFones, наречена така, защото телефонът можеше да бъде включен в таблет, който пък от своя страна можеше да бъде включен в клавиатура. PadFone X беше последният модел, който предложи това тройно свързване.

 

 

Samsung Galaxy K zoom

Ксеноновите светкавици при смартфоните така и не успяха да станат масови, тъй като са доста обемни и консумират сериозно количество енергия. Samsung Galaxy K zoom беше последният телефон, който имаше ксенонова светкавица. K zoom беше и един от последните телефони позволяващ 10-кратно оптично увеличение.

 

 

Asus Zenfone Zoom ZX551ML

Asus Zenfone Zoom ZX551ML имаше обектив с форма на перископ, който предлагаше 3x оптично увеличение, а телефона беше с дебелина 12 мм.

 

 

Nokia N86 8MP и Nokia 808 PureView

Някои изчезнали функции започват да се завръщат. Samsung N2018 е с апертура с променлива бленда – може да превключва между f / 1.5 и f / 2.4. Преди това последният телефон, който предлагаше подобно нещо беше Nokia N86 8MP. По-късно модели като Nokia N8 и 808 PureView заменят променливата бленда с ND филтър.

 

 

Oppo N3

Oppo N3 беше последния телефон, който имаше въртяща се на 180 градуса камера. Камерата беше механизирана, дори не трябваше да я докосвате! Автоматичният ротационен механизъм имаше за цел да подобри възможностите за правене на селфи снимки.

 

 

Вижте 7 технологични иновации, които ще имат новите смартфони