Вижте още видео ревюто на Lenovo Yoga 6 - Хибридният лаптоп с най-нестандартен и елегантен дизайн за 2020 година

 

Годината започва доста обещаващо за глеймърите. До това заключение може да стигнем след като станахме свидетели всички премиери по време на провелото се изцяло онлайн изложение CES 2021. Видяхме какви ли не геймърки продукти, включително и няколко направо убийствени лаптопа. Един от тях носи името Asus TUF Dash F15 и на него със сигурност си заслужава да обърнем внимание в това премиерно ревю.

 

 

Тези от вас, които са фенове на Междузвездни войни, със сигурност виждайки двете цветови разновидности на модела, ще направят аналогия с Darth Vader (черната) и Stormtrooper (бялата). В оригинал, Asus са кръстили цветовете си - Eclipse Gray и Moonlight White. Дизайнът на лаптопа е доста ефектен, но в същото време не прекалено крещящ, че е геймърски по отношение на формите. Те са отсечени, равни и така лаптопа дори може да мине за елегантен.

Още повече, че и габаритите му не са никак големи за такъв тип устройство. 360мм на 252мм, с дебелина на профила от едва 1.99мм. Даваме цифрата точно, защото очевидно Asus са държали да е знае, че TUF Dash F15 да е дебел под 2см. Нещо, което очевидно не е важало за грамажа, защото в официалният сайт на компанията, просто пише "Weight – 2.00Kg".

 

 

Върху горният капак ефектно стои логото TUF Gaming, което подсказва, че пред себе си имаме доста сериозна геймърска машина, а не просто лаптоп Asus. Всъщност единственото лого на Asus се намира във вътрешната част, под дисплея. Винаги сме правили на TUF моделите с английското "tough", което реално се чете, както се пише геймърската серия на Asus. 

От къде идва тази асоциация ли - от факта, че TUF е с MIL-STD 810H сертификат за протекция, който се дава само след обстойни тестове от американската армия. А "tough" в превод означава як и издръжлив. Със сигурност сте гледали някое от видео ревютата на бронирани смартфони, които сме публикували.

Там подробно обясняваме какви нива на защита покрива споменатият сертификат. Само ще споменем, че дори да залеете този лаптоп с чаша вода или ако го оставите през зимата в автомобила си за цяла нощ, той няма да се повреди. Все пак имаме една известна забележка към Asus по отношение на дизайна на TUF Dash F15 и тя е свързана с материала от който е направен лаптопа – поликарбон.

Би ни се искало това да беше карбон или някакъв здрав метал, но уви. Все пак това решение на Asus има своето логично обяснение и то е, че здравите олекотени материали биха оскъпили много продукта, а обикновеният алуминий е мек и не е подходящ за издръжлив лаптоп.

 

 

Независимо от компактните му размери, Asus TUF Dash F15 има изключително богата и функционална периферия. Тя включва общо три USB 3.2 Gen 1 Type-A порта и един Type C USB 4 support DisplayPort / power delivery / Thunderbolt 4. Има оже пълноразмерен цифров аудио/видео изход HDMI 2.0, RJ45 LAN порт и комбиниран 3.5мм жак за микрофон и слушалки. Безжичната връзка с други устройства става посредством Wi-Fi 6 (802.11ax) и двубандов Bluetooth 5.1. Вграденото в лаптопа озвучение е стерео и се състои от 2 високоговорителя с по 2W мощност всеки.

Както обикновено Asus предлагат лаптопа си с богат асортимент от конфигурации, както по отношение на хардуера, така на дисплея. Разбира се размерът на последния е един и също – 15.6“, но може да се избира между резолюции от FHD (1920 x 1080) и WQHD (2560 x 1440) пиксела и със sRGB цветова гама от 62.5% до 100%. Типично по геймърски, собствениците на Asus TUF Dash F15 ще имат възможност да конфигурират лаптопа си с честота на опресняване на картината от стандартните 60Hz, през 144Hz, до цели 240Hz. Ако обаче са си избрали WQHD дисплей, ще трябва да се задоволят със 165Hz. Всички дисплеи са с IPS панели и са с Adaptive-Sync, а времето им за реакция е 3ms.

 

 

При хардуера, вариантите за централни процесори са три на брой и всички са 4-ядрени. Това са Intel Core i5-11300H с 8MB кеш до 4.4GHz тактова честота, Intel Core i7-11370H с 12MB кеш и до 4.8GHz честота и най-впечатляващият Intel Core i7-11375H с цели 12MB кеши и до 5.GHz тактова четота.

При видео картите, вариантите също са три. Започваме с NVIDIA GeForce GN20-P0 (TBD) с 4GB GDDR6 самостоятелна памет. Преминаваме през NVIDIA GeForce RTX 3060 с 6GB GDDR6 и стигаме до топ модела NVIDIA GeForce RTX 3070, с цели 8GB GDDR6 памет.

 

 

Говорейки за памет, при сториджа вариантите са стандартни - 512GB и 1TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD. При оперативната RAM памет вариантите са DDR4-3200 SO-DIMM от 8GB до 32GB.

Всичко изброено до тук се захранва от 4-клетъчна Li-ion батерия със 76WHr заряд. В комплект с лаптопа вървят два вида бързи заряни, като едното е 100W/5A, а другото 200W/10A.

 

 

И за финала на това премиерно ревю сме оставили най-проятната част, а тя е, че ASUS TUF Dash F15 не е никак скъп на фона на това, което предлага. В конфигурация с процесор Intel Core i7-11375H, видео карта Nvidia GeForce RTX 3070, 16GB RAM и 1TB SSD сторидж, цената на лаптопа в америка е $1449. За колко точно ще се предлага в България, предстои да разберем в съвсем скоро време.