Qualcomm продължават да имат изключително силно присъствие в световния пазар на смартфони. Компанията е водещ производител на процесори в мобилната индустрия, благодарение на своята атрактивна серия от чипове с бранда Snapdragon.

Повечето флагмани на производителите с Android използват именно архитектурите на Qualcomm.  Tрадиционно всеки нов процесор от портфолиото на компанията се представя на специално събитие през декември. Световната пандемия от коронавирус няма да промени плановете на технологичния гигант.

По всичко личи, че Qualcomm нямат търпение да ни покажат Snapdragon 875, тъй като подготвят премиерата на мобилния процесор още в първия ден на декември. Информацията бе потвърдена от популярния блогър Роланд Куандт, който често ни споделя детайли за предстоящи продукти на големите компании.

Събитието на 1 декември е подходяща възможност да разберем повече за техническите спецификации на Qualcomm Snapdragon 875. Първите устройства с Android и новия процесор ще видим през първото тримесечие на 2021г;, информира GizChina.

 

 

Дългоочакваният процесор ще бъде произведен с 5-нанометрова технология, като всички бройки ще се създават във фабрики на Samsung Electronics. Това ще предостави на компанията ексклузивното право да представи първите смартфони със Qualcomm Snapdragon 875 процесор на пазара.

Почти сигурно първият модел с новата архитектура на Qualcomm ще е Galaxy S21 (S30), който ще видим в началото на 2021г. Кодовото име на процесора е "Lahaina", като през втората половина на следващата година ще бъде представена и "Plus" версия на мобилния процесор.

Новата архитектура отново ще има осем ядра, но вече ще използва различна конфигурация, която включва три Cortex-A78 ядра, четири Cortex-A55 и едно допълнително ARM Cortex-X1 ядро. Масовото производство на процесора вече е стартирало в съоръженията на Samsung в Южна Корея.

Няма да е изненадващо, ако същата 5-нанометрова технология бъде използва на и в създаването на Exynos 1000, който ще има Snapdragon X60 модем. Този процесор ще се използва в някои от версиите на Galaxy S21 (S30) на пазара.

 

Още от Digital: Qualcomm Snapdragon 875 и Snapdragon 875 Plus ще са новите процесори за смартфони от висок клас на компанията