Intel определено са доволни от настъпването на края на календарната година, тъй като проблемите им се задълбочиха през последните тримесечия. Aгресивната стратегия на AМD им позволи да разширят значително влиянието си в сегмента на премиум устройствата и бюджетните модели. По този начин Intel свиха своя дял до рекордно ниски стойности, които не сме виждали от години.

Ключово значение за стратегията на Intel през първата половина на 2021г. ще имат процесорите от Rocket Lake платформата. Всъщност под това име се крият архитектури от 11-та генерация, които се очаква да бъдат базирани на Cyrpess Cove дизайна използван от Ice Lake мобилните чипове, които са произведени с 14nm процес.

Освен преминаването към по-добра производствена технология се очаква Rocket Lake да разполага с повече транзистори от настоящите Comet Lake ядра. По този начин устройствата ще гарантират по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия. Новата серия процесори на Intel ще е съвместима със същите LGA 1200 и 400-Series чипсетовете, както при Comet Lake.

 

 

Компанията се подготвя усилено за премиерата на първите Rocket Lake процесори, което ще се случи през март 2021г. Данните на Wccftech разкриват, че другите представители на серията ще дебютират на по-късен етап от лятото на следващата година. По този начин се потвърждават досегашни слухове, че Intel ще представят официално Rocket Lake хардуер през март.

Съществува голяма вероятност компанията да използва CES 2021, за да представят първите представители на серията. Ако това се случи още през януари ще научим кога и на каква цена ще дебютират първите Rocket Lake конфигурации на пазара. На този етап няма информация за 10 и 12-ядрени чипове, което означава, че компанията ще се ограничи до осемядрени предложения.

Потребителите могат да очакват поддръжка за Intel Xe графика и PCl 4.0. В заключение ще отбележим, че Rocket Lake процесорите ще бъдат съвместими с дънните платки Z490. Най-мощните версии ще имат честота на ядрото от 5.5GHz и ще са важно оръжие за Intel в битката с AMD.

 

Още от Digital: Intel продават бизнеса си с NAND флаш памет на SK Hynix за $9 млрд.