Teхнологичният гигант работи усилено над процесорите от 12-та генерация, с които ще опита да се конкурира по-успешно с AMD. Oще в началото на годината разбрахме, че плановете нa Intel предвиждат да видим първите Alder Lake-S процесори за десктопи най-рано през септември. Някои анализатори дори изразиха увереност, че масовата премиера на устройства с новия хардуер ще е през последното тримесечие на 2021г.

Специфичната ситуация в индустрията, обаче може да промени сериозно стратегията на Intel. Според нова информация на VideoCardz ни очаква сериозно забавяне на новите процесори. Данните показват, че Аlder Lake платформата няма да бъде налична за потребителите преди началото на 2022г.

Няма да е изненадващо, ако забавянето се дължи на недостига на компоненти в световен мащаб. На този етап първото тримесечие на следващата година изглежда като най-логичният времеви период за новите процесори. Това важи както за Alder Lake-S чиповете за десктопи, така и за мобилните Alder Lake-P.

 

 

Остава възможността компанията да представи само част от новите процесори преди края на 2021г. Дори и това да се случи повечето чипове от серията едва ли ще се продават в големи количества преди следващата година. Представителите на Alder Lake серията ще осигуряват поддръжка за PCle Gen 5 и DDR5 памет.

Премиерата на Windows 11 е стратегическа възможност да видим предстоящата генерация чипове на Intel. Технологичният гигант се очакваше да обвърже Alder Lake с новата операционна система, за да засили конкуренцията върху AMD през последното тримесечие.

Последните данни свързани с веригата за доставки, обаче по-скоро са индикация, че Intel няма да успеят да реализират първоначалните си бизнес планове. Недостигът на компанията също ще затрудни опитите на компанията да отстрани проблемите и да пусне на пазара Alder Lake преди 2022г.

 

Oще от Digital: Първите 7-нанометрови процесори на Intel за настолни компютри ще са достъпни през 2023г.