Производствените проблеми на Intel забавиха сериозно премиерата на първите 10-нанометрови процесори на компанията. Невъзможността да се стартира навреме работа над по-усъвършенстваните 7nm процеси е една от причините за успеха на AMD през последните тримесечия. 

Технологичният гигант продължава да губи позиции от своя конкурент и тези процеси ще продължат с пълна сила и през 2021г. От Intel сега използваха публикуването на финансовите резултати за финансовото тримесечие, за да разкрият любопитни подробности за предстоящите си планове. 

Компанията информира своите инвеститори, че са възникнали проблеми, които ще забавят с около шест месеца разработката на 7-нанометрови процесори за компютри от компанията. Поредното отлагане означава, че Intel изостават с повече от година от своите първоначални планове.

Това означава, че 7-нанометровите процесори няма да бъде предстaвени в реални устройства преди края на 2022г. Съществува дори вероятност премиерата да се отложи за началото на 2023г., съобщава TomsHardware.

 

 

Главният изпълнителен директор на Intel, Боб Суан уточни, че е открит дефект, като вече са инвестирани сериозни средства за отстраняването му. Именно заради това е възможно компанията да наеме външни производители за създаването на предстоящите си процесори. Такъв ще бъде случая със 7-нанометровите Ponte Vecchio GPU модули. 

Премиерата на този хардуер се очаква в края на следващата година или началото на 2022г. Ot компанията ще се фокусират предимно върху архитектурите за десктопи и мобилни устройства. Това е причината първите 7-нанометрови Granite Rapids да станат факт не по-рано от 2023г.

Ако Intel не открият как по-бързо да се справят със ситуацията могат да загубят сериозни позиции за сметка на своите конкуренти. Така например AMD вече предлагат трета генерация на 7nm процесори на своите потребители и планират да пуснат 5nm Genoa чипове още преди края на 2022г.

Времето ще покаже какви финансови загуби ще понесат Intel заради забавената премиера на 7-нанометровите си процесори.

 

Още от Digital: За първи път в историята NVIDIA е по-скъпа компания от Intel