Вижте още: Moto Z Play е Модулен Смартфон с до 5710mAh Батерия

 

Екипът на Digital.bg винаги е следвал една максима – да ви показва преди всички останали, най-новите и интересни технологични продукти които се появяват на българският пазар. И днес ще останем верни на принципите си, доказателството за това твърдение е на екраните ви и се казва Moto M. Толкова нов модел, че ревютата му в световен мащаб се броят на пръстите на едната ръка, а в България това е първото, което ще можете да прочетете онлайн.

 

 

Цена

Още тук е интересно да се отбележи, че след премиерата си преди месец, Moto M първоначално бе предназначен само за китайския и индийския пазар, но последствие Moto решиха да го предложат и на европейците. Това автоматично ни подсказва за едно - цената на смартфона няма да е висока, защото практиката ни показва, че такива трансконтинентални устройства почти винаги са предназначени за масовият потребител. Ще избързаме още тук да отговорим на въпроса „Колкото струва Moto M в България?” – точно 549лв.

 

Дизайн

Обратнопропорционален на достъпната цена е дизайнът на смартфона, ако не знаехме предварително колко струва, виждайки за първи път Moto M, щяхме определено да заложим на диапазона 800-1000лв. На първо място целият корпус на телефона е метален, направен от три моноблокови парчета алуминий, които обхващат гърба и периферната лайсна. Не, че Moto не са могли да използват само едно, но както и друг път сме казвали, присъствието на тези пластмасови линии е наложително, заради антените на 4G и Wi-Fi, защото ако телефона беше изцяло метален, сигналът щеше да е по-слаб, а Moto M освен всичко друго е и телефон, който трябва да има идеално покритие.

 

 

Извитият заден капак, в комбинация със заоблени ъгли и компактно тяло, правят Moto М удобен за държане в ръка и за носене в джобове. Стъклото над дисплея също е извито 2.5D, което допълнителни подобрява захвата и по този начин свежда опасността от неволно изпускане до минимум. Завършвайки обзора на дизайна при премиерният Moto M ще добавим, че в комбинация с полираната тънка лайсна по ръба на устройството, профилът с дебелина от 7.9мм изглежда още по-тънък.

 

 

Moto M не е водоустойчив до толкова, че да го потопите в басейна и да правите подводни снимки, но пък заради неговото nano-coating покритие, не трябва да се притеснявате да приемате обаждане когато вали дъжд или случайно изпуснете телефона в снега, той няма да се повреди от пръски вода.

 

Периферия

Периферията на Moto M е до някъде стандартна – курсор за звука, Power бутон, 3.5мм аудио жак и слот за две SIM карти или комбинация от SIM и microSD. Долу се намира жакът за зареждане и пренос на данни, който Приятна изненада – не е microUSB, а USB Type-C – по-новият и удачен стандарт, който за момента имаха само някои флагман смартфони, но както виждате е възможно да бъде срещнат и при по-бюджетни устройства като Moto M. При него откриваме и още една нетипична за струващ 549лв смартфон екста – четец на пръстови отпечатъци.

Fingerprint сензор

Всеки един от Moto смартфоните които сме ви показвали до момента имаше Fingerprint сензор, но ако при флагмана Moto Z и Z Play, той беше разположен под рамката на дисплея, то тук вече е върху гърба. Като се замислим, това разположение до някъде е по-удобно, защото държейки телефона, показалецът ни е точно върху сензора. Тестовете ни показват, че тук четецът на пръстови отпечатъци работи добре, няма нужда от повторни или по-продължителни задържания за отключване.

 

 

Част от периферията на Moto M е и неговото озвучение. Под двете решетки в долната част на смартфона има само един говорител, но звукът който възпроизвежда той е достатъчно мощен и в същото време чист. Съвсем очаквани, предвид, че зад него стои Dolby Atmos сертификация. Ето и един саунд тест от който да добиете малко по-детайлна представа. Част от озвучението на Moto M са и двата шумоподтискащи микрофона в горната и долната част. Тествайки ги с телефонни разговори отчитаме, че дори в шумна среда, от другата страна на линията ни чуват ясно и отчетливо.

Очаквайте

Това в никакъв случай не е всичко интересно около Moto M! Гледайте ни и утре, за да видите втората част на видео ревюто което посветихме на премиерният смартфон. В нея ще разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, камерите и батерията му.