Видео ревю на Huawei P9 - Дизайн, Дисплей и Батерия

Видео ревю на Huawei P9 - Хардуер и Камера

 

 

В началото на Април в Лондон станахме свидетели на премиерата на новият флагман в семейството на Huawei - P9, а часове след премиерата му, Digital.bg ви показа устройството и в две подробни видео ревюта. В случай, че сте пропуснали да ги гледате, директни линкове към тях сме приложили тук долу. Смартфонът наистина е впечатляващ, но и премиерната цена от над 1000лв се оказва, че не е по джоба на всеки. Това е ясно и на китайският бранд, който още през 2015-та след P8, пусна в продажба неговата Lite версия. Същото нещо се случва и сега. Уважаеми дами и господа, Digital.bg остава верен на традицията да ви показва новите яки джаджи преди всички останали и днес ви показва Huawei P9 Lite.

 

 

В тази поредица от две видео ревюта освен чисто представяне на модела, ще използваме да направим и съпоставка с флагмана на Huawei, защото това тук все пак е негова олекотена версия. Ще започнем с дизайна. В него между двата телефона, колкото има прилики, толкова има и разлики.  Не може да се отрече, че алуминиевият корпус отново е много елегантен. Основният акцент са заоблянията, но има и две тънки полирани лайсни с отсечен ръб, които придават визуално усещане за още по-тънък профил.

 

 

Като стойност той при Lite е една идея по-дебел от този на P9, но пък малко по-тънък от P8 Lite – (7.5мм спрямо 7мм и 7.7мм). Всъщност цялото тяло на телефона е пораснало но незначително. (146.8 x 72.6мм на  145 x 70.9мм) От тук и теглото се е увеличило със 3гр.

 

 

Дизайн

Дизайнът на бюджетният флагман ще  определим като универсално подходящ, както за дами, така и за мъже. Като цветове обаче нямаме чак толкова голямо разнообразие както при флагмана - тук те са три - бяло, черно и златно. Като любопитен факт е, че при P9 черно нямаше, а именно този цвят е предпочитан от много потребители.

 

 

Когато разглеждаме дизайна на даден метален смартфон, ние често обръщаме внимание на почти задължителни пластмасови или гумени елементи в него. Появата им както знаем се налага от разположението на антените за телефония и интернет. При P9 Lite те са напълно интегрирани и както виждате, корпусът остава моноблоков.  

 

 

Малко хора биха обърнали внимание на това, но при Lite 3.5мм аудио жак е разположен в горната периферна част, доколкото при P9 той е долу. Ако често слушате музика със слушалки, веднага ще оцените това. Вадейки телефона от джоба си, няма да ви се налага да го завъртате преди работа с дисплея. Ако пък слушате музика на високоговорител, гледате филми или играете игри, Lite има една приятна, все още не толкова масова за средният клас устройства екстра. В долната си част телефона има два стерео говорителя HiSilicon Hi6402 audio DSP. Тук можете да чуете звуков тест който направихме с тях.

 

 

Когато разглеждахме преди време флагмана P9, ние отбелязахме, че той вече разполага с USB Type-C, порт който ни гарантира по-бърз обмен на информация и време за зареждане. При Lite вече имаме класическо microUSB, но това е съвсем очаквано. Все пак от някъде Huawei трябва да намалят от себестойността на флагмана си, а до тук както виждате промените не са чак толкова сериозни.

 

Дисплей

Това твърдение потвърждава и дисплеят на смартфона, той е с идентични размер и резолюция с тези на P9 - Full HD в 5.2" диагонал. Дисплеят заема 76.4% от цялото тяло на смартфона. Както много пъти сме казвали в ревютата си, Quad HD е ненужна оскъпяваща устройството и увеличаваща консумацията на електроенергия резолюция при смартфон.

За да усетите качеството на Quad HD или 4K ви е нужен поне 24" монитор. По всичко личи, че това е ясно и на Huawei които за P9 Lite са избрали оптималният вариант постигащ 424ppi плътност на пикселите за 1" и 0.06мм размер на всяка от точките. В резултат и сами можете да се убедите от кадрите на екраните си, че образът е достатъчно ясен и детайлен, независимо дали ще гледате видео, снимки или ще играете игри. По информацията дадена от Huawei, дисплеят използва специална цветова гама, която покрива 85% от цветовият спектър. Каква точно е технологията която използват за момента не знаем, но определено можем да кажем, че им се е получило, като гледаме кадрите които пресъздава дисплея. 

 

Очаквайте

Гледайте Digital.bg и утре, за да видите втората част на нашият подробен видео обзор посветен на Huawei P9 Lite. В нея ще разгледаме хардуера, съпоставяйки го с този на флагмана P9, ще тестваме батерията и камерите, за да разберем има ли промяна в качеството на правените от тях снимки. И не на последно място, ще отговорим на въпроса „Колко струва Huawei P9 Lite?”