Това е Samsung Galaxy S20, единият от трите флагман смартфона които Южно Корейският технологичен гигант представи на 11 Февруари. По-малко от 2 седмици след премиера, той е вече в ръцете ни за обстоен тест, резултатите от който зрителите на Digital.bg ще разберат в поредица от две видео ревюта, които му посветихме.

 

 

Първото нещо, което можем да кажем за Galaxy S20 без колебание е, че е много красив. Особено в Cloud Pink цветовата версия която тестваме ние, смартфонът ще впечатли значително дамите. Изглежда си като бижу, а е и с размери, удобни за държане дори от малка дамска ръка. Като размерите не са постигнати за сметка на размера на дисплея - той е цели 6.2". Компактните размери са постигнати с помощта на намалена рамка и в четирите страни около екрана. Galaxy S20 е 151.7мм на 69.1мм.

 

 

Като база за сравнение ще дадем популярният Apple iPhone 11, който е с 1/10 от инча по-малък дисплей, а размерите му са 150.9мм на 75.7мм. Тоест по-малък дисплей, а с цели близо 6.6мм по-широко тяло.

 

 

А точно този размер е определящ, за да имате достъп с палец до срещуположният край на дисплея. Материалите които са използвали Samsung в корпуса на Galaxy S20 са метал по периферията и стъкло.

 

 

Стъклен е както дисплея, така и гърбът, като и двата са с Gorilla Glass 6 бронировка. Говорейки за протекция, смартфонът е водо и прахоустойчив. Със своя IP68 сертификат за протекция, той може да бъде потапян във вода с дълбочина до 150см за до 30 минути.

 

 

Гледайки гърба, ще отбележим, че стилизирането на камерите в горната лява част на гърба наподобява разположението на Galaxy A51, който Samsung представиха в края на миналата година. Имайки предвид, че през ръцете ни са минали стотици, да не кажем хиляди смартфони, можем да споделим нещо много удачно в това разположение. Ако сте геймъри и играете игри на смартфона си, вие го държите хоризонтално така. Ако погледнем сега телефона отзад, ще видите, че пръстът ни стои под камерата, а не върху нея, както ако камерите бяха централно или в ляво.

 

 

По този начин Samsung намаляват цапането на оптиката с пръстови отпечатъци.  Единственото нещо което малко може да ви издразни е, че камерите стърчат малко повечко извън корпуса на S20. Измерваме 0.36мм. Но това не е изолиран случай само при Samsung, просто производителите на смартфони се стараят да направят колкото се може по-тънки корпуси за устройствата си, а в същото време потребителите искат все по-добри камери, които пък изискват по-големи оптики. Реално когато сложите смартфона в кейс, ръбът ще изчезне.

 

 

Периферията на Galaxy S20 е максимално изчистени благодарение на плавната преливка и металната рамка, телефонът изглежда още по-тънък отколкото е (в основната част на корпуса, изключая правоъгълната плочка на камерата, дебелината е 7.9мм). По периферията намираме само една решетка за високоговорител, следствие на което очакванията ни за силата на звука да не е значителна.

 

 

Пускаме песен иии…ни очаква изключително приятна изненада. Звук ѝ е изключително силен и много чист. Тайната се крие във факта, че ако запушим решетката долу, звук продължава да се чува от цялата горна част под дисплея на телефона. S20 има два микрофона, като единият е шумоподтискащ. Това е звуков тест, който записахме с тях в шумна среда. Гласът ми се чува отчетливо и ясно, а околните шумове са изолирани.

 

 

Типично за Samsung, дисплеят на S20 може да се похвали с много добро качество на предаваното изображение. Това се дължи на факта, че Южно Корейците са интегрирали фирмената си технология Dynamic AMOLED 2X. Висока яркост, добър контраст и реалистични цветове са само част от положителните ни впечатления от дисплея. С висока 3200х1440 пиксела резолюция, този дисплей има изключителна детайлност на образите. В параметрите отчитаме още HDR10+ сертифицираният.

 

 

Освен всичко друго, този дисплей е със 120Hz скорост на опресняване. Тези от вас, които са гледали видео ревютата ни, посветени на геймърски лаптопи и монитори, знаят че на 120Hz движението е много по-бързо и гладко в сравнение със стандартните 60Hz екрани. Ефектен момент е, че Samsung са интегрирали в горната част на дисплея Инфинити-O селфи камера.

 

 

Какви са параметрите ѝ, как снима тя както и цялата група от камери върху гърба на телефона, ще разберете във втората част на това видео ревю. Там Digital.bg ще сподели още впечатленията си от хардуера, софтуера и батерията на смартфона.