Повечето хора свързват Microsoft с техния софтуер и по-конкретно с най-популярната операционна система за компютри в света – Windows. Освен софтуер, обаче Microsoft създават и редица крайни потребителски устройства, като например лаптопи.

 

 

Последните два които компанията представи се казват Microsoft Surface Laptop Go и Microsoft Surface Pro X. Първият е изцяло ново бюджетно предложение за което вече ви разказахме в нашата статия Microsoft Surface Laptop Go ще се продава за $549 от края на октомври. По-интересният от двата обаче е Microsoft Surface Pro X, който е насочен към по-платежоспособните бизнес потребители, защото цената му е почти 3 пъти по-висока.

Моделът не може да се определи като нов, а като по-скоро като ъпгрейдната версия на AMD базираният Microsoft Surface Pro X от 2019 година. Първото поколение се предлагаше само в черно, а тук вече е налична и светла Platinum версия.

 

 

Към лаптопа се предлагат и различни аксесоари с клавиатура, като и при тях има интересни цветови разновидности - Platinum, Poppy Red и Ice Blue. Сред аксесоарите има много ефектен предпазен калъф, в задната част на който има място за поставяне на стилус.

Корпусът на обновеният Surface Pro X е почти изцяло алуминиев, като Microsoft казват, че това е най-тънкият създаван до сега Surface. По продължението на периферията са разположени 2 USB Type-C порта. За съжаление лаптопът не e 5G, а все още си остава с 4G LTE интернет свързаност.

 

 

Клавиатурата е с подсветка, като непосредствено над нея е интегриран модул за безжично Wireless зареждане.

Дисплеят на лаптопа е 13" PixelSense и е с максимално намалена рамка. Като в горната ѝ част са вграден идва микрофона със студийно качество. WEB камерата

 

 

Новият хардуер при Surface Pro X е направен в сътрудничество с Qualcomm. SQ2 е определен за най-бързият в класа си. Той наследява SQ1, който също имаше доста общо с Qualcomm Snapdragon. Няма официални данни за това, но се предполага, че SQ2 е специално създаден вариант на представеният наскоро Snapdragon 8cx Gen 2. По данни на Microsoft също така интегрираният графичен процесор е най-добър в класа си. Вградената памет е компактна и може лесно да се сваля. Обемът ѝ е 512GB.

 

 

Както се и очаква софтуерът на новия Microsoft Surface Pro X (2020) ще бъде Windows, като устройството получава всички базови функционалности на софтуерните продукти на Microsoft, включително и Windows Hello.

Ъпгрейд има и при батерията, нейният капацитет се е увеличил от 13 часа на 15 часа.

 

Още от Digital.bg: Лаптоп Lenovo Yoga Slim 7 (13) - По-добрата алтернатива на Apple MacBook Air

 

Музика: Bensound.com