На 3-ти Ноември тази година се състоя световната премиера на три нови смартфона в семейството на Huawei. Това са Mate 9, Mate 9 Pro и бутиковата версия Porsche Design. Това на екраните ви е първият от тях, който от близо месец е при нас за тест, а от по-малко от 24 часа вече официално се продава и в България. Уважаеми любители на новите и интересни технологии, екипът на Digital.bg има удоволствието в поредица от две подробни видео ревюта да ви запознае с новият Huawei Mate 9.

 

 

Първото нещо което ни се набива на очи тук е размерът на устройството. За разлика от 5.5-ончовият Mate 9 Pro и Porsche Design версията която е надградила неговата база, този Mate е с дисплей с диагонал  от цели 5.9”. По всичко личи, че Huawei са искали да направ   ят смартфон който да запълни празната ниша която остави злополучният Samsung Galaxy Note 7 след себе си. Интересно е да се отбележи, че от 2014г. до момента, това е първият 5.9” смартфон който се появява на пазара. Преди да вземем Mate 9 в ръка, чувайки за толкова големият му диагонал оставаме малко резервирани – няма ли да е прекалено масивен, неудобен за работа или носене в джобове.

 

 

Сега вече спокойно можем да каже, че опасенията ни са били напразни. Ще вземем като база за сравнение един голям смартфон, който почти всеки от вас е виждал или докосвал - Apple iPhone 7 Plus. С тази разлика, че при него дисплеят е почти половин инч по-малък. Как би изглеждал той до тестваният днес Mate 9 можете да видите във видеото по-горе. (Huawei - 156.9 x 78.9 x 7.9мм / Apple - 158.2 x 77.9 x 7.3мм) Дори разликата в теглото между двата е едва 2гр.

 

 

Заради извитите си форми и изцяло металният корпус, смартфонът на Huawei стои много удобно в ръката ни при разговори, браузване или игра на игри. На тях ще обърнем обстойно внимание след малко. Сега, продължавайки да разглеждаме дизайна, ще спрем погледа си върху камерата на гърба и както е очевидно ще отбележим, че реално камерите са две. Нещо което вече сме срещали при Huawei с модела P9, с тази разлика, че там камерите бяха една до друга, а не една под друга както тук. Но пък зад тях отново стои сертификацията на Leica. За камерите на Mate 9 обаче ще направим отделно видео ревю, в което ще ви покажем подробно как снима телефона.

 

 

Периферията на Mate 9 ще определим като стандартна за Huawei. В дясно за Power бутона и курсора за звука, долу са 3.5мм аудио жак и инфра червен порт а в ляво под гнездо са скрити слотът за microSD карта памет и SIM. Тук имате възможност за избор - или карта памет и SIM, или две SIM карти, но не и трите едновременно. Част от периферията долу е USB Type-C портът за зареждане и пренос на данни. Практиката показва, че този стандарт лека полека се превръща в масов при устройствата на китайският бранд. В комплекта влиза още и този специален прозрачен кейс който предпазва гърба и периферията, но без да увеличава драстично размерите на Mate.

 

 

Тук е момента да хвърлим един поглед и на вграденото озвучение, решетките на което се намират в долната част на Mate 9. Реално обаче говорителят е само един, но това не му пречи звукът който възпроизвежда да е достатъчно силен, че да слушаме музика с удоволствие.

 

Fingerprint

По традиция за флагман серията на Huawei, Mate 9 има Fingerprint сканер за пръстови отпечатъци върху гърба. Характерното при него е, че работи много добре в две направления. От една страна той е повишил новото на сигурността на максимум, защото, за да отключи устройството не просто чете горната част на отпечатъка на пръста ви, а го прави в дълбочина. Така автоматично се елиминира варианта, някой зложелател да успее да отключи телефона ви да речем с принтирано на принтер копие. Второто направление е безпроблемната работа. Особено в студени и мокри дни като сегашните, доста от Fingerprint сензорите срещат проблеми.

 

 

Студът пречи на работата им и налага повторни натискания и задържания, а не са и единици случаите в които заради мокри пръсти, потребители изобщо не успяват да отключат телефоните си. Тук ще ви успокоим – по време на тестовете ни Mate 9 не даде никакви отклонения.

 

Очаквайте

Гледайте ни и утре, за да видите втората част от видео ревюто, което Digital.bg посвети на смартфона Huawei Mate 9. В нея ще ви запознаем с неговите дисплей, хардуер и батерия. Очакват ви различни тестове и неподправени впечатления от първа ръка.