Нямам търпение да отворя тази кутия и да ви запозная със съдържанието ѝ. Със сигурност някой от вас вече се е досетил какво е то. Единият от двата най-дългоочаквани флагман модели смартфони  за 2018г. които бяха представени по време на пищна церемония в Лондон преди броени часове.  Уважаеми дами и господа, любители на новите и интересни технологии, Digital.bg има удоволствието да е първата българска медия която ще ви запознае във обзорно видео ревю с Huawei Mate 20.

 

 

И този път китайският технологичен гигант ни изненадва приятно с богата съпътстваща телефона окомплектовка, част от която е този прозрачен силиконов кейс с който Mate 20 е защитен още от самото начало. С телефона има още слушалки с Hands-Free, специално Super Charge зарядно и USB Type-C 3.1 кабел за пренос на данни. Ако приближим от близко портовете, ще забележите лилавият им цвят. Той е в тон Twilight цвета в който тестваме Mate 20. Прекрасен е нали?! Освен него Huawei предлагат модела още в черно и Midnight Blue.

 

 

Корпусът  е комбинация от стъкло и метал, като периферната лайсна има същата характерна цветова преливка която има и гърба. Въпреки, че е със стъклен корпус, Mate 20 не се пързаля в ръката ни. Профилът на смартфона е точно 8.3мм – достатъчно тънко, но не прекалено, че да направи телефона неудобен за държане. С размери 158.2мм на 77.2мм, Mate 20 е удобен както когато го държим при разговори вертикално, така и и при браузване хоризонтално. Извивките на ъглите прилягат добре към пръстите ни.

 

 

Дисплеят е едно от големите качества на Mate 20. На първо място заради размерът, който е по-голям от всичко което до този момент Huawei ни е предлагал при смартфоните си. Пред себе си имаме цели 6.53“, със съотношение на страните 18:7.9 – достатъчно голяма зрителна площ за работа и забавление. Full View Dew Drop LCD дисплеят е с характерни “Notch” извивки горе при които пасивна е съвсем незначителна част в която е разположена предната селфи камера.

 

 

За разлика от новите iPhone-и при които “Notch” дисплеят не може да се използва пълноценно при гледане на видео в Youtube, а служи основно за информационен блок, при Mate 20 това пространство е мултимедийно и крайният резултат както и сами виждате е много добър. Видеото наистина е много качествено. Ефект който е постигнат и с помощта на високата FHD+ резолюция. 2244х1080 пиксела гарантират максимално добра детайлност на изображението. Яркостта е доста над средностатистическата и дисплеят е достатъчно добре видим, дори когато сме навън и грее ярко слънце.

 

 

Разглеждайки периферията на Huawei Mate 20 ще отбележим, че телефонът е Dual SIM, има аудио жак, Infrared, цели 4 микрофона и стерео високоговорители. Единият се намира долу, а другия в тънка решетка в горният периферен ръб, непосредствено над селфи камерата.  Ето един саунд тест от който ще добиете най-реална представа за качеството. Върху гърба на Mate 20, освен тройната камера която ще разгледаме малко по-късно, има и Fingerprint сензор.

 

 

Той е в почти една равнина с гърба, много е удобен за достъп и работи светкавично. Сензорът е мултифункционален и може да се използва за различни бързи команди. Освен чрез четецът на пръстови отпечатъци, Mate 20 може да бъде отключен и с помощта на „Face recognition“ софтуер който с предната камера разпознава предварително зададеното ви лице, за да отключи телефона.

 

 

Ето, че новият Kirin 980 процесор е вече в ръцете ни. Mate 20 Pro е единият от двата флагман модела на Huawei които ще се предлагат с това супер бързо и надеждно CPU.  То е 8-ядрено и съчетава 2 двойки Cortex-A76  ядра на 2.6GHz и на 1.92GHz + 4 Cortex-A55 ядра с 1.5GHz тактова честота. Партнират им GPU Mali G76 на 720MHz и цели 4GB RAM памет. В серията подробни видео ревюта които сме посветили на Huawei Mate 20 ще тестваме обстойно неговият хардуер, както и всеки друг компонент на тази премиерна флагман машина.

 

 

Тук само ще обобщим, че телефонът върви светкавично. Всички задачи, програми и игри с които го тествахме , буквално летят. Софтуерът на Mate 20 също е доста по-различен от всичко което сте виждали до момента от Huawei. Той е поверен в ръцете на Android 9.0, a интерфейсът EMUI 9.0 го е превърнал в нещо наистина уникално. Ще ви издадем в аванс – тук всичко е много интуитивно и максимално “user friendly ”.

 

 

Върху гърба на Huawei Mate 20 има общо 3 Leica Vario Summilux камери. Единият сензор е 12MP с широкоъгълен обектив с апертура f/1.8, вторият е с 16MP Ултра широкоъгълен обектив с f/2.2, a третият е 8MP Telephoto със светлосила f/2.4.  Както се и предполага, имайки на разположение смартфон с толкова добра камера, ще направим отделно фотографско видео ревю за Huawei Mate 20, а тук само ще отбележим, че за смартфона нощните снимки от ръка не са абсолютно никакъв проблем.

 

 

С него можете да се  възползвате от двукратно оптично приближаване, да правите страхотни портретни снимки и такива с различна степен на „ефект боке“. Имате още  3D панорама, възможност за монохромна фотография и още куп други екстри. Тук е момента да отбележим, че вградената в Huawei Mate 20 памет е предостатъчна, за да побере хиляди снимки и видео за години напред. Обемът ѝ е цели 128GB. Споменавайки видео, освен, че можете да снимате в 4K, имате възможност да снимате и кадансово видео с 960fps дори когато сте приближили обекта в кадър.

 

 

Предната селфи камера…ооо да, тя е не по-малко впечатляваща от тройната основна. В този сензор се крият цели 24MP. Не само качество с висока резолюция, но и възможност за снимане на по-тъмни места, защото апертурата е f/2.0. В портретен режим имате различни яки възможности за персонализация като Photo Booth например при който камерата разпознава лицето в кадър и прави фона около него доста интересен.

 

 

Батерията която захранва смартфона е с 4000mAh заряд. По време на първоначалните тестове на които подложихме премиерният флагман на Huawei, колкото и да се старахме, не можахме да я изтощим докрай. Това ще се случи в нашите подробни видео ревюта които предстои да публикуваме скоро в Digital.bg. Интересното тепърва предстои. Там ще си говорим обстойно за дизайна и размерите на Huawei Mate 20, ще тестваме дисплея, периферията и хардуера. Ще споделим какви са интересните неща в софтуера, а в отделно фотографско видео, ще тестваме общо 4-те му камери, които определено заслужават вниманието ви.

 

 

Вижте видео ревю на Huawei Mate 20 Pro - 6.39" смартфон с OLED дисплей, 4200 mAh батерия и тройна камера Lecia