Вижте още видео в което Digital.bg ви показва кой SUV електромобил е с най-ниска цена в България

Ако преди само 10 години електромобилите бяха рядко срещано явление и се приемаха по-скоро като екзотика, то днес те вече са част ожедневието ни и дори в България се движат хиляди от тях по пътищата. За популяризирането на електрическият транспорт до голяма степен допринесе създаването на подходяща за тях инфраструктура и зареждащи станции, но освен това и достъпността за покупка.

Вече много производители имат в асортимента си електромобили и дори технологични гиганти като Apple, Huawei и Samsung също се очаква скоро да атакуват пазара със своите четириколесни електрически превозни средства. Наравно обаче с по-скъпите електромобили, на пазара се появяват и по-евтини техни алтернативи. В България към момента най-евтиният електромобил е мъничкото Renault Twizy, който ви показахме във видео ревю още през 2014 година.

 

Digital.bg - технологии ,софтуер и хардуер новини

 

От тогава насам, няма модел който официално да се продава в България и да е с по-ниска цена от тази на реното. С близка до него беше само Tazzari Zero, но тя все пак беше по-висока.

 

Citroen представи Ami - електромобил с цена 6000 Евро

 

Очакваме в скоро време у нас да се появи и Citroen Ami, който със своята цена от около 12 000 лева се очертава като много атрактивно предложение, но оказва се, че в света има и още по-ценово достъпен модел, който освен всичко друго е кабриолет и има доста впечатляващ дизайн.

Това е китайският кабриолет Wuling HongGuang Mini EV, който е плод на сътрудничеството между SAIC и General Motors. Той наследява своят купе версия, която от почти година е в продажба в Китай и вече бележи огромна популярност, като статистиката показва, че всек иден производителят е продавал по 1000 бройки от автомобила и така вече броят им в Китай е достигнал над 200 000.

 

 

Визуално двуместното електрическо кабрио изглежда много симпатично и със сигурност ше се хареса на дамите и на младежката аудитория. Още повече, че за него е нужда единствено шофьорска книжка за мотопед. Въпреки това, не си мислете, че електромобила няма да е достатъчно комфортен като динамика за шофиране в градски условия.

 

 

Максималната скорост която може да развие е 100км/ч, а гарантираният пробег с едн озареждане е 120км. Също както екстериора, така и интериора на Mini EV е направен футуристично. Е него има две ергономични спортни седалки, а таблото се състои от два сензорни дисплея. Налични са климатик и паркинг асистент.

 

 

Най-приятното нещо в Mini EV е неговата цена. При старта на продажбите, който е планиран за началото на следващата година, електрическото кабрио ще струва еквивалента на 7000 лева в местна валута. Ако такъв електромобил, макар и с малко по-висока цена започне да се продава в Европа, със сигурност той ще се превърне бестселър сред хората, живеещи в големите градове.

Освен ефектният си дизайн, той ще гарантира ниски експлоатационни разходи, като разход на ток, освобождаване от данък МПС и получаване на безплатен стикер за паркиране в синя и зелена зона.