Вижте още видео ревюто в което ви показваме как снимат камерите на смартфоните Motorola Edge 20 и Edge 20 Pro 

Ще започнем от това, че и двата смартфона имат по три камери върху гърба си, но формата на една от тях е по-различна при Pro е малко по-различна, като за това има хардуерна причина.

 

 

Другата разлика е в разположението на светкавиците и спомагателните сензори, но то е по-скоро повече въпрос на дизайнерско решение от страна на Motorola. И така, защо тази камера при Edge 20 Pro е с квадратна форма. Тук вътре перископичният телефото сензор, който е с размер от цели 126мм.

При стандартният Edge 20, сензорът също е перискппичен, но размерът му е 79мм. Това е и основната причина за промяна дизайна на камерата. На тези от вас, които са с по-задълбочени фотографски познания, въпросните цифри говорят много, но за останалите ще споделим, че по-големият размер на сензора, най-общо казано позволява по-голямо оптично приближаване. При Edge 20 Pro, то е 5-кратно, а при Edge 20 е 3-кратно. Ето каква е нагледната разлика в приближаването на обект в кадър при двата.

 

 

Като ще отбележим, че при оптично приближаване, няма загуба в качеството на снимката, защото няма никаква софтуерна интерпулация на кадъра. Приближаването става само и единствено благодарение на оптиката на сензора. Ако използваме и софтуерното приближаване, ето колко може да приближи Edge 20 и ето колко Edge 20 Pro.

Основните камери при двата смартфона са еднакви. Основни, защото средностатистическият потребител използва именно тях в повечето случаи за снимки. Тези камери имат на разположение цели 108MP, което им позволява да снимат изключително детайлно. Така дори да сте направили един общ кадър, последствие можете да изрежете определен детайл от него и той няма да е със сериозно нарушено качество.

 

 

Това е оригиналната снимка със 108MP, а този изрязан детайл се равнява на 12MP, с колкото например снима камерата на Apple iPhone 12 Pro. Тоест ако общия кадър беше 12MP и от него трябваше да изрежете само въпросния детайл, то крайният резултат щеше да представлява нещо такова...определено не е добре нали?

 

 

Основната камера при двете мотороли използва технологията Ultrapixel, която позволява да се обединят 9 пиксела в един голям с размер 2.1 микрона. В резултат смартфоните могат да снимат доста качествено в условия на ограничена околна светлина. Със своята апертура f/1.9, те се справят отлично със задачата да снимат при почти пълен мрак, без да се налага да се пуска двойната светкавица.

Третата камера, която използват двата смартфона на Motorola също е един и същи 16MP сензор. Той е 13мм с 1.0µm размер на пиксела и е предназначен за ултраширокоъгълни снимки. Ъгълът на заснемане е 119˚, като си заслужава да отбележим, че минималното фокусно разстояние на камерата е ролкова добро, че позволява да се снимат и много близки "macro" снимки.

 

 

Привидно основните камери на двата смартфона са еднакви, но що се отнася до видео запис, Edge 20 Pro има едно преимущество. Максималното качество на видео запис при смартфона е 8K с 24 кадъра в секунда. При Edge 20, максималното качество е 4K с 30fps. При Pro има и още една видео екстра, която няма стандартният Edge 20 и това е възможността да се снима в 4K с 60 кадъра в секунда. Ето каква е разликата между 30 и 60fps в 4К при двата смартфона. И двата смартфона могат да снимат забавено кадансово видео с до 960fps, но и тук има една малка тънкост. При Motorola Edge 20 това става с HD качество, а при Edge 20 Pro c Full HD.

Както и сами можете да видите във видео ревюто на сайта ни, разликата не е фрапираща и трудно ще я забележите, когато гледате видеото на дисплея на смартфона, но ако го гледате на по-голям екран, да речем на монитор или телевизор, вече ще усетите разликата. Споменавайки гледането на голям екран, можете да видите нашето видео ревю, в което ви запознаваме обстойно с "Ready For" функционалността на флагман модела Edge 20 Pro. Ще останете изненадани, как един смартфон толкова лесно може да се превърне в мултифункционален компютър и дори в геймърска конзола. Но да се върнем на видео заснемането при двата тествани тук смартфона. Ако снимате кадансово, ще ви дадем един съвет. За максимално добро качество, снимайте обекти, които са добре осветени, както този в теста ни. Запомнете, колкото повече светлина, толкова по-добър краен резултат.

 

 

И така стигаме до предната селфи камера, която е вградена централно в горната част на дисплеите на двата смартфона. Тя отново е една и съща, като сензорът ѝ е 32MP, с апертура f/2.25. Размерът на пиксела стандартно тук е 0.7μm, като посредством технологията Quad Pixel, малките пиксели се подобно на Ultra Pixel се обединяват в един голям с размер 1.4μm. Камерите снимат наистина добре, в което можете и сами да се убедите от кадрите на екраните си.

Те разполагат и с различни много полезни режими на снимане, който включват двоен кадър, в който се използва комбинация с основната камера, синематография, специален нощен режим, разкрасяване и ръчен режим Pro, който може да позволи заснемане с дълга експозиция. Тук качеството на видео записа е еднакво - 1080p с 30fps.