Qualcomm се очаква да представят следващия си флагман от серията Snapdragon преди края на годината. Дългоочакваната архитектура ще се казва Qualcomm Snapdragon 898 и ще бъде произведена с 4-нанометрова технология. Представянето вероятно ще стане факт на събитие през декември.

Водещите производители на Android смартфони няма да се наложи да се ограничават само до този процесор. MediaTek също е влиятелен фактор в световния пазар на чипове за смартфони и подготвя собствен конкурент на Snapdragon 898. Архитектурата ще е достъпна като Dimensity 2000 и също ще е създадена с 4nm процес.

Според данни на @DSC някои производители вече провеждат тестове с процесора, който ще е оптимизиран за следващата генерация флагмани с Аndroid. Производството на Dimensity 2000 ще бъде поверено на TSMC, като партньорството между двете компании ще гарантира по-ниска консумация на енергия, спрямо Qualcomm Snapdragon 898.

Този чип ще се създаде във фабрики на Samsung.

 

 

Oчакванията са предстоящия процесор на MediaTek отново да използва Three-Cluster дизайн с едно Prime ядро, което ще е базирано на Cortex X2 дизайна. Официалните данни разкриват, че Cortex X1 предлага със 17% по-ниска скорост на работа. Високата производителност на смартфоните с Dimensity 2000 ще се подпомага от ARM V9 технологията.

Първоначални тестове на Dimensity 2000 отчитат резултати на банчмаркове от над 900 000 точки, съобщава GizChina. Дългият живот на батерията ще бъде предимство на процесора, но също A710 и A510 ядрата, които обещават по-висока работна честота. Премиерата на Dimensity 2000 също ще стане факт до края на 2021г.

 

Още от Digital: MediaTek вече притежава 43% от световния пазар на процесори за смартфони