Възстановяването на мобилната индустрия от ограниченията предизвикани от пандемията продължава с пълна сила. Световният недостиг на компоненти все още не е оказал негативно влияние над водещите производители на смартфони. Пазарните наблюдатели на IDC сега повишиха своята прогноза за продажбите в световен мащаб през 2021г.

Ревизираната оценка е следствие на две поредни тримесечия на стабилен ръст, като анализаторите очакват тези процеси да се задълбочат до края на годината. Ако не възникнат неочаквани събития ще бъдат реализирани продажбите на 1.38 млрд. смартфона на глобалния пазар през 2021г. Тази стойност ще представлява 7.7% ръст, спрямо резултатите от предходната година.

IDC са убедени, че положителните трендове ще продължат и през 2022г., когато може да очакваме 1.43 млрд. продадени смартфона или 3.8% повече, спрямо 2021г. Изграждането на 5G инфраструктура във все по-голям брой държави допринася положително за развитието на целия сектор.

Все пак някои развиващи държави изпитват проблеми и все още не са изградили 5G мрежи на своята територия.

 

 

Разпространението на коронавируса допълнително затрудни плановете на местните телекомуникационни компании. Влошената икономическа обстановка принуждава все повече хора от развиващите се страни да проявяват по-голям интерес към 4G устройствата. В тези държави най-много продажби отчитат смартфоните от средния и ниския ценови клас, информира GizChina.

Aнализаторите от IDC предвиждат, че доставките на 4G устройства ще продължи да се увеличава с едноцифрен ръст до 2025г. През този период ни очаква среден годишен ръст от порядъка на 3.7%. Успоредно с това усилията на производителите на Android да популяризират 5G технологията е причина цената им да продължи да намалява.

Според настоящите прогнози 5G смартфоните ще поевтинеят с около 12% до края на 2021г., когато средната цена ще е $456. Тази цифра ще достигне до $400 и тези трендове ще оказват все по-сериозен натиск върху Apple, което допълнително ще изостри конкуренцията .

 

Още от Digital:  Кои са най-продаваните смартфони през първото тримесечие на 2021г.