Световната пандемия освен, че ограничи социалния живот ни накара да прекарваме повече време пред екраните на любимите мобилни устройства. Тези промени в навиците на милиони хора веднага се превърнаха в източник на сериозни приходи за разработчиците на мобилни приложения

Последният доклад на App Annie потвърждава тези процеси и ни разкрива, че потребителите са извършили над 35 млрд. инсталации на софтуер през второто тримесечие на годината. Информацията обхваща, както Android, така и iOS. Успоредно с това е регистриран нов рекорд, за най-много изтегляния на игри, които достигат до внушителните 14 млрд. за периода. 

Сумата, която собствениците на смартфони са отделили за любимите си приложения надхвърля $27 млрд. От App Annie са убедени, че дори охлабването на мерките в някои страни няма да промени навиците на потребителите и тяхната изключителна активност в Google Play и App Store ще продължи и през настоящото тримесечие. 

Оказва се, че все по-дълго време използваме приложенията, като увеличението е 40% през април-юни.

 

 

Най-активният месец е регистриран през април, когато се преминава границата от рекордните 200 млрд. часа в рамките на 30 дни. Броят на изтеглени прилoжения от Google Play се увеличава с 10% и вече е 25 млрд., докато в App Store е отчетен ръст от 20% у респективно над 10 млрд. инсталации. 

Почти 55% от съдържанието за Android са приложения, които не спадат в категорията мобилни игри, докато при Аpp Store тази цифра надхвърля 70%, съобщава VentureBeat. Въпреки това собствениците на смартфони дават най-много пари за покупки в игрите, което представлява 85% от случаите в Google Play и 65% в онлайн магазина на Apple. 

Най-популярната игра в Casual категорията за периода е "Save The Girl" на Applovin, следвана от "Free Fire"  в екшън жанра, както и Sea Garena, която е от типа Battle Royale. САЩ и Китай продължават да бъдат държавите, в които потребителите са най-активни и отделят повече средства за покупки в любимите си игри и приложения.

 

Още от Digital: Защо се случва някои приложения да изчезват от Google Play и Аpp Store