Заради нечуваната с мащабите си пандемия от COVID-19, границите на повечето държави по света са затворени. Няма екскурзии, не работят ресторанти и дискотеки, няма културни у спортни мероприятията. Карантината е пълна и това е един от основните начини човечеството да се пребори с коварният вирус. По тази причина днес милиони хора стоят в изолация вкъщи. Някой си почиват, а други продължават да работят на принципа "Home Office". В този момент почти всичко се прави онлайн. По тази причина доставчиците на интернет услуги бележат огромен ръст в потреблението, но доказано мрежите се справят без проблем със създалата се ситуация и не се наблюдават сривове. 

 

 

Всички тези затворени в изолация хора имат нужда както от помощници в онлайн работата си, така и от средства за забавление. Предвид спецификата на ситуацията, тези помощници и средства могат да се намерят предимно онлайн. По тази причина и при търсенето на приложения за Android и iOS смартфони се наблюдава огромно увеличаване на свалянията. Подобна е ситуацията и при приложенията за лаптопи и настолни компютри, но основният бум е при смартфоните и таблетите, защото почти всеки от нас има такова устройство, а е и много по-удобно да си лежиш на канапето или в кревата и да играеш някоя релаксираща игра или да работиш с програма, която иначе ще те държи прикован на стола пред компютъра.

 

От доклад, който компанията App Annie публикува, става ясно, че цифрите показващи скока на свалянето и работата с приложения за Android смартфони е доста сериозен. Само за първите седмици на месец Март, потребителите са използвали с 20% повече от времето си за работа с различни приложения, в сравнение със същият период през миналата година.

 

 

На база цялото първо тримесечие на 2020 година, цифрите са още по-големи. Потребителите са дали за приложения цели 23.4 милиарда долара и са отчели 31 милиарда изтегляния, което е с 15% повече от свалянето за първото тримесечие на 2019 година. Също така става ясно, че собствениците на устройства с iOS операционна система са похарчили повече пари от хората, които има устройства с Android OS. В същото време обаче пък тези с Android са свалили по-голям брой приложения, от ползващите Apple продукти. Това означава, че в глобален мащаб хората са свалили по-скъпи приложения за iOS, в сравнение с Android.

 

Още една любопитна статистика, която откриваме. Някои конкретни приложения бележат огромни скокове в тегленията. Например при Houseparty увеличението е с рекордните 735%. В края на 2019 година, приложението Zoom беше на първа позиция само в един пазар по света, а към днешна дата държи челната класация на цели 141 пазара.

 

Прочетете още статията: Интересни игри за по-слаби смартфони