Световната пандемия с коронавирус оказа голямо влияние върху продажбите на смартфони през първата половина на годината. Промяната в нагласите на потребителите доведе до по-високото търсене на устройствата от средния и ниския ценови клас.

Проблемите с доставките и икономическата несигурност около целия сектор допринесе до развитието на нови тенденции, които ще гарантират, че над 70% от продажбите в индустрията са на цена, която не надхвърля $400.Данните са от последния доклад на анализатори на IDC.

 

Blackview A80 Pro е 6.49" смартфон с четворна камера на Sony, Helio P25 процесор и 4680 mAh батерия

 

Доминиращият фактор в индустрията през второто тримесечие на годината имат устройствата с цена между $100 и $400, които са генерирали 60% от общите продажби за периода. Следващият сегмент между $400-$600 е причина за около 11.6% от доставките на водещите производители за април-юни.

Най-популярните брандове в този сегмент имат Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo разкриват данните на Digitimes.

 

Ulefone P6000 Plus е 6" смартфон с безрамков дизайн, добра камера, мощен хардуер и 6350 mAh батерия

 

Apple също вече представиха бюджетно предложение с името iPhone SE (2020) и този модел също може да се отличи с добро представяне през последните месеци. Смартфоните от ниския и средния клас ще са най-търсени и през следващите тримесечия, като сегмента на премиум устройствата остава нишов пазар.

Премиерата на iPhone 12, Google Pixel 5 и Huawei Mate 40, която ни очаква в следващите месеци може да промени актуалните трендове. Тези процеси ще допринесат за поевтиняването на смартфоните и могат да се превърнат в предпоставка за още по-високи продажби. 

В някои световни региони устройствата с Android на цена от под $400 имат повече от 85% дял. 

 

Още от Digital: Защо много от производителите на смартфони не използват заводската версия на Android