Mобилните устройства се превърнаха в предпочитания начин за забавление за хората в социална изолация. Стоенето вкъщи е причината все повече хора да прекарват часове на ден пред дисплеите на смартфоните. Тези процеси закономерно увеличиха броя на приложения, които инсталираме за водещите платформи, но обхващат и цялостния трафик в социалните мрежи и браузърите. Неслучайно активността на потребителите е причината да се генерират повече от 21 млрд. инсталации на мобилни приложения за Android и iOS през първото тримесечие на годината. Това е увеличение с 15%, в сравнение със същия период в края на 2019г.

 

Любопитен факт е, че Google Play е отчел 22.5 млрд. инсталации, което е почти три пъти повече от тези в App Store. Въпреки това онлайн магазина на Apple e реализирал $15 млрд. приходи за първото тримесечие, което е почти двойно повече от $8.3 млрд. на Google Play. Всяко трето приложение инсталирано от потребителите на двете платформи през този период не спада в категорията на игрите. След тях най-търсени са заглавията от "Tools" и "Entertainment" секциите. Едва ли е изненадващо, че потребителите от най-големите държави са най-активни в използването на приложения и в средствата, които отделят за покупки, докато се забавляват със смартфоните.

 

 

Забелязва се увеличение в броя на инсталации в категории като Health & Fitness, Education и Business, където ръста е съответно 40%, 35% и 30%. Най-много изтегляния за Android са регистрирани от потребителите в Индия и Бразилия, докато при iOS това се случва основно в САЩ и Китай. Анализаторите от App Annie също така твърдят, че има връзка между силно засегнатите държави от коронавируса и времето, което прекарват пред мобилните устройства. Според информацията средното време прекарано от потребителите в Китай, откъдето започна пандемията се е увеличило с 30% и достига до около пет часа на ден през първото тримесечие на 2020г.

 

Италия отчита следващият най-голям ръст в използването на смартфони от 11%. Като цяло сме прекарали с 20% повече време в работа с приложения от устройствата с Android в началото на годината. В някои страни тази цифра се приближава до 30%, като се очаква Франция, Германия и САЩ да продължат да бъдат най-активните държави и в следващото тримесечие, съобщава AndroidHeadlines. Впечатляващ ръст в изтеглянията се забелязва при приложенията за видеконференция, които са основен метод за комуникация в социалната изолация. Сред тях трябва да отбележим популярни заглавия като Zoom, Microsoft Teams и Houseparty.

 

Още от Digital: 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android