Биотехнологична компания от Пенсилвания планира да започне тестове с доброволци, които да изпробват тяхната ваксина срещу коронавирус. Експерименталната ваксина е разработена от Inovio Pharmaceuticals. Те са получили финансиране от Фондация“ Бил и Мелинда Гейтс“, както и от „Сдружението за иновации против епидемии“.

 

Проектът на Inovio, наречен INO-4800, е вторият опит за ваксина против коварната болест. Преди тях биотехнологичния институт „Модерна“ в Масачузец е започнал тестовете си още в средата на март.

 

 

Дългогодишният лидер на отдела по заразни болести на Националния институт по здравеопазване Антъни Фочи заяви, че ще отнеме поне една година, за да се разбере дали някоя ваксина е безопасна и ефективна срещу вируса.

 

По информация ваксината на компанията ще набере до 40 здрави възрастни участници във Филделфия. Тестовете ще се проведат в медицинското училище на Пенсилванския университет и в Центъра за фармацевтични изследвания, който се намира в Канзас Сити, в щата Мисури.

 

Всеки доброволец ще получи две дози от ваксината. Те ще трябва да бъдат приети от пациента в продължение на четири седмици. Inovio заявиха, че ще очакват бързо записване на резултатите от тестовете. Ако тези резултати се окажат положителни, компанията ще започне проучване, фокусирано върху ефективността на ваксината срещу вируса.

 

 

Като се има на предвид безпрецедентното глобално търсене, всяка ваксина, която се окаже безопасна и ефективна , ще се изправи пред голямо предизвикателство в производството. Съвсем възможно е при успех те да изпитат затруднения с разпространението й.

 

Inovio заяви, че увеличава производствените си възможности и има за цел да разполага с един милион дози до края на годината. Идеята е те да могат да бъдат използвани в допълнителни клинични изпитания или при спешни случаи. Това би могло да помогне на света с по-бързото справяне с пандемията, както и с очертаващата се финансова криза.

 

Още от Digital: Китай започна първите клинични тестове със собствена ваксина срещу коронавирус