През последните години имаше тенденция смартфоните, особено тези от високия клас, да стават все по-скъпи. Започна да се превръща в норма да има модели с цени по над 1000 долара. През 2020г. обаче пандемията донесе доста сериозни промени в пазара и нагласата на потребителите. AndroidAuthority проверява дали това се е отразило и на цените на смартфоните.

 

Средните цени на високия клас за 2020г.

Данните на AndroidAuthority показват, че и трите разновидности на високия клас записват ръст на средната си цена. Той е най-голям при премиум моделите, като от $1037.62 през 2019 г. достига $1150.83 през 2020 г.

Роля за това имат нишови модели като LG Velvet и Google Pixel 5, както и навлизането на първите смартфони с 5G. Така средната цена за всички модели от високия клас през 2020 г. е $898.25. Компаниите като цяло успяват да запазят сходни цените на Ultra и Pro моделите си съизмерими с предшествениците си от 2019г.

 

 

Кой бранд е поскъпнал най-много през 2020г.

Тук нещата не са чак толкова еднородни. При много компании разлики има между едни и същи модели. Samsung Galaxy S Например е с по-ниска средна цена през 2020 г. спрямо 2019 г. Galaxy Note обаче има леко поскъпване.

Компании като OnePlus и Xiaomi също записват лек ръст на средните цени на моделите си. Google и LG от своя страна регистрират поевтиняване. Apple няма промяна и запазва средната цена на iPhone точно $899.

Тенденцията показва, че моделите от висок клас с 5G са малко по-скъпи от предшествениците си. Средната цена обаче не се вдига много заради увеличения избор на смартфони в другите класове. Все повече компании също имат повече предложения в по-достъпните класове и изцяло премиум производителите остават по-малко.

 

 

Какво да очакваме

Цената на смартфоните през 2020 г. бележи лек ръст, но много зависи от класа и дори съответния модел. Популярността на Pro, Ultra и сходните модификации е сред основната причина за ръста. Въпреки това почти всички производители оставят и премиум модели на по-достъпна цена, макар и с известни ограничения във функциите и хардуера.

Компаниите са наясно, че малко потребители биха платили над $1000 за смартфон. Затова те позиционират тези модели по-специфично, като символ на възможностите на технологиите си. Същевременно, те разчитат на другите, по-достъпни модели за трупането на достатъчно продажби.

Смартфоните с цени до $700 също продължават да привличат все повече потребители, като предлагат актуален и мощен хардуер, но с по-достъпна цена. Така че в момента пазарът на смартфони е доста добре наситен. Да, някои модели са по-скъпи и човек определено може да похарчи повече, но същевременно не е чак толкова наложително, защото има голям избор и при по-достъпните класове.

 

 

Бюджетните смартфони

Тенденцията за повишаването на цените на смартфоните от висок клас продължава. Това прави купуването им по-сложно, особено като се има предвид, че след няма и две години вече са стар модел, който често не предлага кой знае колко повече от актуалните си към този момент по-евтини конкуренти. Популярността обаче на бюджетните смартфони расте и това не е изненада. Все повече модели в този клас предлагат доста по-добри спецификации на все по-изгодна цена. Тенденция, която се запазва и в настоящето.