Porsche вече официално потвърдиха, че смятат да се фокусират изцяло върху състезанията с електрически болиди във Formula E за сметка на легендарната надпревара "24 часа на Льо Ман". Това означава, че инженерите на германския производител ще инвестират усилия и средства за разработването на двигатели и дизайни за бъдещите си електрически болиди. Със сигурност решението е голяма загуба за класическата надпревара, но и поредното доказателство за огромната популярност, която придоби Formula 1 през последната година.

 

Все пак Porsche няма да се откажат напълно от традиционните състезания с автомобили заради Formula E. Германската компания обмисля сериозно възможността да започне да произвежда двигатели за болидите от Formula 1. Информацията за този проект е от изявление на финансовия директор на Porsche, Луц Мешке пред Motorsport.com. В него той потвърждава, че вече са стартирали преговори с официални представители на F1, за да се обсъдят детайли за бъдещото участие на Porsche, съобщава DigitalTrends.

 

 

Oсновната причина за излизането на Porsche от сериите и Льо Ман и FIA World Endurance Championship е липсата на достатъчна възвръщаемост на финансовите инвестиции на компанията. В същото време Formula 1 е най-престижната и популярна автомобилна надпревара на планетата и възможностите за маркетингови и финансови печалби е много по-голяма. Porsche възнамеряват да се завърнат във Formula 1 чак през следващото десетилетие, тъй като от 2021г. влизат в сила нови регулации, които ще намалят разходите.

 

Вижте как болидите във Formula 1 ще имат нов дизайн заради сигурността