Заради епидемията от COVID-19, милиони хора по целия свят трябва да работят от домовете си. Това доведе до голям ръст на приложенията за онлайн видеоконферентни разговори. Едно от най-популярните приложения за тази цел е Zoom, то е  за хора, които работят от разстояние и позволява на учащи и служители  на компании да провеждат онлайн срещи, като поддържа HD видео и аудио, 1000 участници в една сесия и много забавни неща.

 

 Полезно: Най-добрите безплатни приложения за видеоконферентни връзки по вереме на COVID9

 

Само преди няколко дни беше открит проблем със сигурността, който бе свързан с приложението за iOS на Zoom, което нелегално споделя данните на потребителите. Интересното е, че информация за активността им достига до Facebook, като това се случва, дори ако нямат регистриран профил в социалната мрежа.

При всички положения това е доста неприятно, тъй като става без изричното одобрение и знание на самите потребители. Този проблем предизвика много дебати по въпроса и в последната седмица все повече  хора в технологичната индустрия обсъждаха поверителността и сигурността около Zoom.

Бързата популярност на Zoom достигна до милиони онлайн класни стаи, виртуални срещи и много други. Това обаче не продължи дълго, особено в САЩ, тъй като училищата бяха помолени да преминат към друг конкурент на Zoom, а именно софтуерът за дистанционно обучение Microsoft Teams.

Към Zoom бяха отправени няколко нападки, едната е че компанията не използва криптиране на разговорите от край до край, както е написано в сайта на компанията и другото е, че разговорите минават през китайски сървъри. Всичко това доведе до официално извинение на основателят на компанията Ерик Юан, след което започнаха незабавно отстраняване на проблеми и съсредоточаване върху сигурността на потребителите.

 

Любопитно: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19

 

Не закъсня и реакцията на Microsoft, които споделиха,че най-добрата алтернатива на Zoom е Microsoft Teams. От технологичната компания направиха публикация в блога си като подчертаха техния подход към поверителност и сигурност в приложението си.

По последни данни за март 2020г. активните потребители на Zoom са 200 млн. а сравнено с една година по-рано те са били едва 10 млн. Логичното обяснение за този ръст е, че пандемията от коронавирус предизвика преструктуриране на бизнеса и накара повечето от нас  да работим от вкъщи, това респективно предизвика и ръст в търсенето на софтуер за видеоконференции за да задоволи нуждите на потребителите.

 

Още от Digital: Zoom призна, че някои обаждания са били направени през Китай по погрешка