Смартфоните са най-продаваните мобилни устройства в света и няма да е пресилено да кажем, че промениха изцяло начина, по който откриваме съдържание в интернет. Големите дисплеи ги превръщат в подходящ избор за гледане на мултимедия, а бързите процесори за гейминг и работа с няколко приложения. Другото предимство на смартфоните е, че са постоянно свързани към интернет и така ни позволяват във всеки момент да знаем какво се случва с приятелите ни в социалните мрежи. 

 

Всички тези процеси карат все по-малко хора да изпитват нуждата да си купуват друго мобилно устройство. Именно това е водещата причина от няколко поредни тримесечия да намаляват осезаемо продажбите на таблети и настолни компютри. Последните данни на TechRadar разкриват, че ситуацията е идентична и през първите три месеца на настоящата година. Основният тренд в индустрията продължава да бъдат високите продажби на смартфони, които свиват доставките на таблети и десктопи по цял свят. 

 

 

Намалението не голямо и в повечето региони не надхвърля 10%, но е показателно за нагласите и предпочитанията на потребителите. Водещите производители на компютри като HP, Dell и Lenovo също така изчакват с премиерата на нови устройствa, докато Intel не отстранят проблемите с новото си поколение процесори. Този ход също оказва голямо влияние на пазара на компютри, тъй като потребителите също не бързата с покупката на нов хардуер. За разлика от това продажбите на смартфони ще продължат да бъдат стабилни.

 

Oще от Digital: Как да изберем най-подходящия смартфон за нас