Китайският производител продължава да разширява пазарния си дял в сегмента на смартфоните въпреки проблемите с търговските санкции на САЩ. Втората половина на годината се очаква да бъде още по-добра за Huawei, които отново ще опитат да реализират рекорден брой продажби. Ключов фактор за популярността на смартфоните им е китайския пазар, където компанията има много силни позиции. Влиянието на Huawei в страната дори се е отразило на Qualcomm.

 

Оказва се, че доминацията на Huawei на китайския пазар им позволява да разширят своя дял за сметка на конкурентни брандове като Xiaomi, Oppo и Vivo. Teзи компании са основни партньори на Qualcomm и доставят от тях популярните процесори от Snapdragon серията. Самият факт, че продават по-малък брой смартфони, обаче е причина да поръчват по-малко чипове и респективно се отразява негативно на Qualcomm, съобщавa GizmoChina. Toва е причината за по-слабите приходи на Qualcomm.

 

 

Информацията бе потвърдена от главния изпълнителен директор на компанията, Стивън Моленкопф. В свое изявление за Reuters, шефа на Qualcomm определи агресивната стратегия на Huawei в Китай като основен фактор за по-слабите резултати през второто тримесечие. Все пак компанията и очаква по-добро представяне до края на годината. Qualcomm ще имат водеща роля в популяризирането на 5G мрежите на пазара, което също така може да се каже и за Huawei.

 

Oще от Digital: Какво трябва да знаем за потребителския интерфейс EMUI на Huawei