Applе винаги са имали репутацията на компания, която обръща специално внимание на сигурността на своите продукти и услуги. Двете операционни системи на технологичния гигант, а именно macOS и iOS са добро доказателство за това твърдение. Независимо от усилията, които Apple полага винаги има възможност под една или друга форма компанията също да стане жертва на хакери. В интернет сега се появиха данни за нова заплаха, която излага на риск устройствата с macOS. 

 

Oказва се, че приложения в Mac App Store незабелязано събират информация за активността на потребителите и уеб сайтовете, които посещават в интернет. Неприятното е, че без дори да разберете данните се споделят онлайн, съобщава Mashable. В случая става въпрос за няколко заглавия, които се радват на голяма популярност и оглавяват част от класациите за безплатни приложения в Mac App Store. Разработчикът им се представя с името Тrend Micro Inc.

 

 

Сред засегнатите приложения попада и Dr.Unarchiver, който е 12-тото най-популярно приложение в САЩ и Dr.Cleaner, което също е отчело доста изтегляния от Mac App Store. Не е препоръчително да изтегляте Adware Doctor - това е петото най-популярно платено приложение в магазина и може да се купи срещу $4.99. В момента този софтуер има над 6000 рейтинга от пет звезди и огромен брой положителни коментари. Всички тези приложения следят какви сайтове отваряте в браузърите и копират тази информация във външни сървъри.

 

Oще от Digital: Всяко приложение за macOS може да запише екрана на компютъра ви без да знаете