Собствениците на iPhone трябва да бъдат изключително внимателни какво съдържание инсталират на смартфоните. Причината е, че дори най-популярните мобилни приложения в App Store могат да се превърнат в сериозна заплаха за сигурността. Oказва се, че някои от най-големите разработчици използват специфични инструменти за анализ на поведението ни, които не само следят плъзганията на пръста и кликванията на дисплея, но и са в състояние да запишат съдържанието на екрана.

 

 

Това определено е доста плашещо за мнозина. Информацията е на TechCrunch, които твърдят, че подобни практики са част от стратегията на компании и услуги като като AirCanada, Expedia, Hollister, Hotels.com, Glassbox, Singapore Airlines и др. Въпросните мобилни приложения запиват съдържанието на екрана и след това позволяват на разработчиците да пуснат самия запис и да видят как си взаимодействаме с тях. Успоредно с това обаче могат да изложат на сериозен риск поверителните данни на потребителите.

 

Разработчиците имат достъп и до данни как използваме съответното приложение, които бутони и икони натискаме, къде най-често плъзгаме пръстта си върху екрана нa смартфоните и др. Oт една страна много от нас вероятно ще се почустват странно да знаят, че всичко това се случва, но от друга проблема може да стане сериозен, ако тези данни попадната в чужди ръце. Такъв сценарий дори би могъл да компрометира потребителски пароли и номера на кредитни карти, което да създаде доста неприятности на потребителите.

 

Още от Digital: Шест начина, чрез които iPhone може да ни проследява без да разберем