Още от Digital.bg: 6 полезни неща в Android, които може да използвате на смартфона

 

Ако преди години, за да се направят видео кадри от въздух беше нужно да излети цял хеликоптер и цената за това не беше никак ниска, то днес нещата стоят по коренно различен начин. С появата на дроновете, снимането от въздуха стана много по-достъпно, лесно и евтино.

Е „евтино“ не е най-точната дума, когато става дума за качествени продукти, но като цяло със сигурност един хубав дрон не струва колкото един хубав хеликоптер и горивото което ще изразходи вертолетът едва ли ще струва колкото токът, който ще изразходят батериите на дрона.

 

 

Да се концентрираме обаче върху един конкретен дрон, който видяхме от Sony за първи път по време на технологичното изложение CES 2021. Той е плод на съвместната работа на Sony и Airpeak, като респективно носи и името на двете компании. Ще припомним, че в края на миналата година, Sony създадоха Airpeak, част от проекта AI robotics, именно за да се концентрира в производството на дронове и да завземе голям процент от пазара на DJI, Parrot и Skydio или по-конкретно високият клас снимачни дронове.

 

 

В презентацията която Sony направиха по време на тазгодишното Consumer Electronic Show, видяхме Airpeak дрона, който пренася огледално-рефлексен фотоапарат Sony Alpha закрепен на 3-осев гимбъл, който е част от комплекта. В кадрите бе снимана тематично една друга иновативна технология на японците, а именно електромобила от амбициозният проект VISION-S. Както вече ви информирахме, Sony вече започнаха публични тестове на електромобила в Европа. Както е видно от дизайна му, той ще се позиционира като пряк конкурент на Tesla Model S.

 

 

До тук освен габаритите които ви показваме тук, от информацията дадена от Sony заем, че VISION-S ще има преден и заден двигател с по 268к.с. и ще ускорява от 0-100км/ч за 4.8 секунди, като максималната му скорост ще бъде електронно ограничена до 240км/ч.

Информацията за електромобила е ограничена, но все пак има някаква. За разлика от дрона, за който към момента Sony не споделят никакви конкретни технически характеристики. От видяното във видео презентацията на Airpek обаче, става ясно, че възможностите му са големи. Във видеото което сме прикрепили над тази статия, можете да видите както дрона в действие, така и кадри заснети от него.

 

 

Те са изключително стабилни и плавни, дори когато става дума за високоскоростно движение. По данни на Sony, това е най-компактният дрон, който може свободно да пренася голям фотоапарат от ранга на Sony Alpha. Airpeak има общо 4 перки и има специални стойки които по време на полет го балансират, а при кацане се спускат автоматично и служат като опори, които освен това предпазват камерата от допир със земята.

От снимките, които Sony са публикували на официалният сайт на продукта, можем също така да добавим, че в лицевата и в задната част на корпуса на дрона има общо 6 контролни камери. Стойката за захващане на снимачната камера пък е с много прецизна регулация на захвата.

 

 

В никакъв случай Sony Airpeak не е играчка за аматьори. Това е професионална машина, която не може да се управлява от всеки. Е освен ако не иска да рискува да счупи както дрона, така и закрепеният на него Sony Alpha фотопарат, който не е никак евтин.