Благодарение на серия от подробни предпремиерни видео статии, които Digital.bg публикува в последния месец, вече познавате добре смартфона на екраните си. Това е новият Samsung Galaxy Note 20 Ultra. След премиерата му по време на "Galaxy Unpacked 2020" се оказа, че почти всички предположение, които направихме в аванс са вярни.

Сред тях са дизайна, техническите характеристики, иновациите и цената. Преди премиерата на Note 20 Ultra ви обещахме, че след нея, при първа възможност ще тестваме смартфона и ще споделим с вас преките си впечатления от него. Ето, че този момент дойде.


За съжаление не можем да ви покажем кутията на смартфона, нито какво Samsung са поставили в нея, защото получихме само телефона за тест, дори без зарядно, така че няма да можем да ви покажем в действие и супер бързото зареждане, което Samsung анонсираха за своята 4500 mAh батерия. За сметка на това обаче ще ви покажем по време на ревюто си и два други премиерни продукта на бранда - безжичните слушалки Samsung Galaxy Buds Live и смарт часовника Samsung Galaxy Watch 3.


Ще започнем от дизайна, който вече познаваме добре. Той е абсолютно същият, както предположихме във видеото "Ето снимки и видео на новите Samsung Galaxy Note 20 и Note 20 Ultra, преди премиерата им на „Galaxy Unpacked 2020". Смартфонът има красив стъклен корпус с бронзов цвят, даа това е матирано Corning Gorilla Glass 7 стъкло. Същата бронировка има и дисплея.


В корпуса преобладават отсечените форми с леки преливки и стърчаща извън корпуса огромна камера. Това е неудобство, но е наложително, защото камерата е с доста сериозни параметри и не може да се побере в по-тънък корпус. Удачно решение на стърчащия проблем е слагането на предпазен кейс, който би изравнил гърба.

 

Периферията е изчистена - в ляво няма нищо, в дясно са бутона за активиране и курсора за звука, като тук ще отбележим нещо - предвид големият си 6.9" дисплей, корпусът на Note 20 Ultra също не е малък. Когато държи в ръка смартфона, среден на ръст потребител не може да достигне с палец курсора за звука. Ще ви се наложи да използвате и втората си ръка.

Долу се намират решетката за озвучението, което впрочем е оста силно и чисто, характерният за Note серията стилус, който работи направо страхотно и след няколко минути тест, разбираме, че Samsung са се справили отлично с проектирането му и USB Type-C 3.2.Слота за SIM карти се намира горе и за съжаление е от хибриден тип. Тоест можете да поставите или 2 SIM карти еновременно или 1 SIM и microSD. Добрата новина е, че телефонът поддържа eSIM.


 

Нещо на което несъмнено трябва да обърнем внимание е факта, че Samsung Galaxy Note 20 Ultra е първият смартофон на бранда, който има дисплей с променлив честота на опресняване. Идеята на тази технология, интегрирана в Dynamic AMOLED 2X дисплея е да се пести електроенергия. Логично - когато потребителят няма нужда от 120Hz, да речем при браузване, защо да не спести от заряда на батерията.

Дисплеят може да работи дори с 10Hz, когато на него стоят статични изображения. Останалите варианти са 120, 60 и 30Hz. По данни на Samsung, с помощта на тази технология, потреблението на електроенергия се намалява с около 22%. Ще отбележим също така, че дисплеят е наистина ярък. По данни на Samsung, яркостта е с 25% по-висока в сравнение с предишното поколение на модела.

Това е видимо и с невъоръжено око, особено когато към дисплея насочим някой от нашите студийни прожектори. Дори тогава съдържанието на екрана остава добре видимо. Ултразвуковият сканер на пръстови отпечатъци е вграден в долната част на дисплея.При хардуера нямаме никакви изненади - 7nm+ централен процесор Exynos 990, GPU Mali-G77 MP11 и 12GB RAM памет. Съвсем очаквано, тези параметри гарантират бързина и безпроблемна работа.По отношение на бързата интернет връзка, Note 20 Ultra може да се похвали с поддръжка на Galaxy 5G, Sub-6 и mmWave мрежите. Ако заложите на интернет от рутер, то добрата новина е наличието на Wi-Fi 6. В същото време, можете да се чувствате защитени онлайн, защото телефонът разполага и със Samsung Knox платформата за мобилна сигурност на южнокорейската компания.Когато имаме на разположение смартфона за по-дълъг тест, ще подложим на подробни изпитания камерите му. Тук решихме да тестваме 5х оптичният и 50х хибридното приближаване на едната 12MP камера, широкоъгълните снимки на другата 12MP и 108-те мегапиксела на основната камера. При селфитата Noto 20 Ultra има на разположение 10MP екеивалент.

Как снимат те, можете да видите във видеото над тази статия. Видео можете да снимате с 8K качество и 24 кадъра в секунда. При видео можете да се възползвате и от помощта на лазерен автофокус.