Днес електрическите тротинетки са неизменна част от ежедневието на съвременният градски човек, но когато взех моята, все още такива електрически превозни средства по улиците в София бяха единици.

 

 

Представям ви моята Xiaomi Mijia M365, която имаме вече почти 3 години и за този период от време имам зад гърба си точно 3333 километра. Достатъчно километри на база на които мога обективно да оценя модела като много сполучлив. За цялото това време, тротинетката не е имала сериозна повреда.

Единственото нещо, което се счупи е задния калник и цели два пъти. След втория път, реших да действам не особено красиво, но максимално здраво “тунинговайки” го по български с помощта на нитачка и парче алуминий.

 

 

За тези над 3000 имам 3 спукани предни гуми и една задна. Като външните гуми са сменяни по веднъж и това все още са оригиналните резервни, които Xiaomi ми дадоха в комплект с M365. Сериозни следи от амортизация по тротинетката няма, независимо че съм с тегло, което за периода е варирало между 95 и 115кг. Като ще отбележа, че с моите 198см се чувствам комфортно на тротинетката.

 

 

Електрическите тротинетки на Xiaomi са подходящи и за по-високи и тежки хора. С времето на експлоатация, видимите следи на износване на дружките и на бутона за подаване на газ.

 

 

С времето се появи луфт в централния болт, който лесно се обира с помощта уплътнение за мебели. Батерията все още не дава признаци на амортизация и с един пълен заряд изминава средно около 21км в град София. Като в тези километри включваме и изкачване на най-големия баир в центъра на града. Зареждането на батерията все още отнема същото време, каквото и в самото начало. Между 4.5 и 5 часа.

В заключение мога да кажа, че съм много доволен от електрическото си превозно средство. Върши ми чудесна работа за предвижване из града и за в бъдеще смятам да продължа да го ползвам, докато издържи, а за сега няма никакви признаци, това да не се случи. Така че със сигурност, когато достигна пробег от 10000км, ще споделя отново впечатленията си с вас.

След първата Mijia M365, която се появи на пазара в началото на 2017 година, Xiaomi създадоха няколко нейни наследник, които включваха стандартни, подобрени Pro и бюджетни Essential версии. Общото между тях е, че всички те се оказаха успешни и до ден днешен се радват на огромен потребителски интерес и цели общества от фенове.

 

 

Най-новият модел от семейството електрически тротинетки на Xiaomi се казва Electric Scooter 3. Това е последната версия на първообраза M365 и при нея всички негови недостатъци са отстранени, доста неща са подобрени осъвременени. По тази причина си казахме “Време е да тестваме новия модел и да разберем, с какво той е успял да подобри предшественика си!” 

Ето го и него Xiaomi Electric Scooter 3. Още първото нещо, по което той се отличава от предшественика си е опаковката в която идва. Ако там кашонът беше с естествен картонен цвят, то тази бяла опаковка определено изглежда по-премиално. Но определено по-важен е пълнежът в нея. По тази причина ще преминем към разопаковане, в което ще видим, какво Xiaomi са оставили в кутията, освен самата тротинетка.

 

 

Окомплектовката е доста богата и включва книжки с подробни инструкции и друга документация, винтове и инструмент за сглобяване на кормилото, резервни външна и вътрешна гуми, маркуч с накрайник за помпане на гуми. Самата тротинетка е на 99% сглобена и няма да имате нужда от особени технически познания, за да дадете своя 1% з финалната сглобка.

За целта поставете кормилото върху вертикалната тръба, като внимателно пъхнете кабелите които стърчат в нея. Сега посредством шестограмния ключ, които имате в комплект, завийте четирите винта в двете страни на тръбата, за да захванете здраво кормилото. Xiaomi са ви дали и един резервен винт. Запазете си го, най добре при документацията на тротинетката.

 

 

Почти сте готови, за да започнете с първото шофиране на Xiaomi Electric Scooter 3. За целта, трябва да направите първоначалната ѝ регистрация. Тя се прави посредством приложението Mi Home, което можете да изтеглите безплатно от Google Play и App Store. Сега ако нямате, направете си профил в приложението и ще можете да добавяте в него всички смарт устройства на Xiaomi, които притежавате или искате да управлявате. Това става чрез опцията за добавяне на ново устройство.

В нея избираме Mi Scooter 3, натискаме еднократно бутона за активиране в горната част под дисплея на тротинетката, за да потвърдим, че сме съгласни да стане свързването между устройствата и вече сме готови за път. Посредством приложението можете да правите детайлен мониторинг на тротинетката си и да се възползвате от различни настройки. Например от тук можете да направите така, че задната LED светлина да свети постоянно, без фарът да е включен и така да ви виждат от далеч, дори през деня. От тук можете също така да настоите степента на спиране на моторната спирачка, която стои в предната гума на Mi Scooter 3.

 

 

Степените са слаба, средна и силна. Не ви препоръчваме да използвате последната. Практиката ни показва, че най-удачни са слабата и средната сила на спиране. Важен момент който ще отбележим е, че при използване на моторната спирачка, тротинетката рекоперира енергия и зарежда батерията. От опит можем да споделим, че при спускане по стръмен наклон в продължение на 3 километра, по този начин се възобновяват между 6 и 7% от заряда на батерията.

Споменавайки наклони, в началото на ревюто стана дума, че с личната си тротинетка, която е от първия M365 модел, изкачвам един много сериозен баир в централната градска част на София. Неговата дължина е около 300 метра, а максималната скорост, която достигам по него е 10км/ч. Тествайки Electric Scooter 3, преминах на същото място и с приятна изненада установих, че скоростта, с която изкачих баира е 16км/ч и най-важното, тя е постоянна, без пикове и падове. Тоест двигателят тук е технически доусъвършенстван от Xiaomi и има много по-добра тяга от този при първия им модел. Той беше с 250W постоянна мощност и 500W максимална мощност, доколкото тук увеличението е съответно до 300W и 600W. Определено разликата се усеща. Преимуществото се потвърждава и от факта, че Scooter 3 може да преодолее наклон до 18%, доколкото при първообраза му, максималният наклон е 14%.

 

 

За разлика от първият Mijia M365, при който липсваше дисплей, а тук горе над бутона за активиране има имаше само 4 LED диаода, които показват нивото на заряд в батерията, при Electric Scooter 3, Xiaomi са добавили дисплей, който показва различни данни, включително моментната ви скорост и решима на движение, който сте избрали.

Режимите са общо три - S, D и P, като тези които карат автомобили а автоматична скоростна кутия да не се бъркат “P” тук не е “Parking”, a “Pedestrian mode”, който ограничава скоростта до 5км/ч и е предназначен за пешеходци, но става и за подрастващи. Макар че имайте едно наум, ако дават тротинетката на деца, защото Xiaomi дори на кутията ѝ са написали, че е предназначена за лиза във възрастовия диапазон 18-50 години. В “D” режим, тротинетката вдига максимум 20км/ч, а в “S” максималната скорост която достига Xiaomi Electric Scooter 3 е 25км/ч.

 

 

Като тя е електронно ограничена от съображения за сигурност и заради директиви в ЕС, които изискват това. Те са и причината върху задния калник да има място за регистрационна табела. В някои държави, таква вече е задължителна за всички електрически тротинетки. Тествайки Xiaomi Scooter 3, можем да кажем, че максималната скорост от 25км/ч се достига въпросната скорост доста бързо и се усеща, че има още много потенциал.

Един от сериозните ъпгрейди, които забелязваме още след първото спиране с тротинетката е в задната ѝ механична дискова спирачка. Тя е с по-голям диск и с по-масивен спирачен апарат, които в комбинация спират превозното средство от раз. Ако преди това сте имали по-стар модел тротинетка на Xiaomi, ще ви трябва известно време, за да свикнете с това, колко силно и рязко трябва да се натиска спирачката.

 

 

Говорейки за подобрения, при новия си Scooter 3, Xiaomi са се поучили от грешките си при предходните поколения на електрическата тротинетка и за премахнали потенциалните проблеми, които могат да ви се появят по време на експлоатация. Например задният калник, който отбелязах, че при моята тротинетка заради постоянни вибрации, в един момент се чупи, тук е укрепен със специално планки, които неутрализират вибрирането.

При първите поколения на модела, потребителите често се оплакваха от разхлабването на сглобката при сгъващата част на вертикалната тръба на кормилото, каквато имам при моята M365 аз и от по-сериозни проблеми като късане на захващащия болт или чупене на заключващата планка в предната част. При Mi Scooter 3 проблемът е решен кардинално, като механизмът е преработен напълно и е видимо подсилен. Той има двойна защита при заключване, която свежда възможността за случайни отключване до минимум. Друго нещо, което ни прави впечатление, че е сериозно надградено е фарът, който е вграден в кормилото.

 

 

Той вече, не е просто LED диод с рефлектор, а има лупа, която предоставя много по-силно разпространение на светлината. Фарът е несравнимо по-добър. Освен него е добавен и светлоотразитал тип “котешко око” в предната част, непосредствено над гумата.

В задната част също има подобни светлоотразители, които са заменили червени лепенки, които след първата смяна на гума, започваха да се разлепват. Слаб компонент на първото поколение M365 беше подпиращата тротинетката стойката.

 

 

От една страна тя се чупеше, а от друга беше прекалено ниска и не държеше стабилно тротинетката, която при бутане лесно падаше. При новия модел, както е видно стойката е по-висока и тротинетката стои по-стабилно. Самото изпълнение на стойката изглежда по-масивно и движението му е доста по-стегнато.

 

 

Променено е и капачето което запушва входа към който се свързва зарядното в долната част на основното тяло. Ако преди то се затваряше механично и и шансът да не го затворите плътно не беше малък, то сега затварянето става на магнитен принцип. Така IP54 прахо и водоустойчивостта на тротинетката е осигурена.

 

 

Тук ще добавя, че в тези почти 3 години в които притежавам своята Mijia M365 се е случвало да карам в порой и през огромни локви, като това не е успяло да повреди електрониката и механичните част на тротинетката. Единствено съм добавил превантивна защита под формата на обикновена прозрачна лепенка върху бутона за активиране, който позволяваше проникването на влага до контролния модул, но при Scooter 3, Xiaomi са отстранили този проблем.

Едва ли има има някой, който още да не е разбрал какви са предимствата на електрическите тротинетки пред какъвто и да е друг транспорт в големите градове. Може би единствено метрото може да се доближи до това удобство, но пък когато искате да го ползвате за по-дълго разстояние, просто сгъвате Mi Scooter 3 и влизате с него в метрото.

 

 

Същото нещо можете да направите и влизайки в ресторант в центъра на града, вместо да търсите място за паркиране, което често е мисия невъзможно или поне ще ви отнеме половин час и отново ще трябва да вървите до крайната си цел от автомобила. Mi Scooter 3 е чудесно решение и за пазаруване.

 

 

Върху степенката му идеално пасват кошниците на големите супермаркети, като в тях не е забранено да се бута тротинетка. Последното също казвам от опит, защото често пазарувам с заедно с тротинетката си. На кормилото много добре се балансират торби с покупки, като само трябва да се внимава с по-рязкото спиране. С тротинетката пестите също така нерви и време от задръствания и дълго чакане на светофари. Просто минавате през подлеза и сте от другата страна на светофара.

Колко икономична е всъщност Mi Scooter 3? Кратко проучване показва, че тротинетката консумира 1.1kWh за 100км пробег. Към настоящия момент цента на 1kWh в България е средно 25 стотинки или иначе казано 28 стотинки на 100км. Ако зареждате тротинетката си вече, както практиката ни показва, че най-често се случва, то 1kWh ще ви струва приблизително 14 стотинки или почти 16 стотинки за 100км.

 

 

И така, в последния тест на който решихме да подложим Xiaomi Scooter 3, решихме да разберем, колко пари и време ще ни струва да отидем от студиото ни в столичния квартал Младост до физическия магазин на Xiaomi, който се намира в Парадайс Мол.

Умишлено избрахме да проведем теста си в час пик, в който обикновено ни отнема между 30 и 40 минути, за да се предвижим до там с автомобил. За да стане още по-интересно, решихме да включим в състезанието и метро, като напия оператор ще трябва да отиде до там с него, като ще има едно прекачване между две метролинии в центъра на града, но пък в час пик промеждутъка между два влака е само 8 минути .

 

 

Всеки включва таймер и стартира. Пътя на метрото е ясен, а при себе си ще пусна GPS тракинг приложение, което подобно ще покаже маршрута и времето за което съм го изминал. Спирам таймера и започвам да чакам, за да разберем, колко време ще е нужно на колегата ми, да пристигне с метрото. Междувременно ще използвам тези минути, за да ви покажа какво интересно има в магазина на Xiaomi които неотдавна отвори врати в София и в който могат да се разгледат всички технологични джаджи на компанията, преди да бъдат купени.

 

 

И така, имаме резултати от експеримента ни. В час пик с метро разстоянието беше взето за 39 минути, а с електрическата тротинетка Xiaomi Scooter 3 за 21 минути. Един билет за метрото струва 1.6 лева, а за тези 6км, тротинетката изхарчи електроенергия за само 2 стотинки.

Е, оставяме на вас преценката - заслужава ли си човек да се предвижва в голям град с помощта на Xiaomi Scooter 3.