Новата операционна система на Microsoft вече предизвика много дискусии сред потребителите. Независимо дали сте доволни от подобренията и оптимизациите на UI интерфейса много хора се интересуват от възможностите за гейминг. Така например компанията увери, че Windows 11 е създадена специално за любителите на игрите.

Въпреки това трябва да обърнете внимание на няколко неща, ако планирате дълги гейминг сесии с новия софтуер. Microsoft се опитват да осигурят достъп до повече функции за сигурност, но една от тях влияе негативно на представянето при забавление с игри. Тестове на PCGamer показват 28% спад в скоростта на кадрите, което може да предизвика недоволство сред много потребители.

Причината за недостатъчно високата производителност е настройката Virtualization-Based Security (VBS). Новата функционалност използва съчетание между хардуерни ресурси и софтуерна виртуализация, за да подобрява сигурността на устройствата с Windows 11.

 

 

Най-голяма полза от VBS имат корпоративните потребители, но любителите на игрите ще трябва да се задоволят с по-ниска скорост на кадрите при гейминг. Важно е да отбележим също, че функцията не е активирана по подразбиране и няма да вреди на производителност, ако ъпдейтвате от Windows 10 към Windows 11.

Трябва да се притеснявате единствено, когато купувате ново устройство, което се продава с предварително инсталирана версия на операционната система. Компанията вече потвърди партньорства с водещите OEM производители, което е гаранция, че новите им устройства с Windows 11 ще активират по подразбиране VBS функцията.

 

Още от Digital: 5 неща, които трябва да знаем, преди да инсталираме Windows 11