Марс е една от планетите в Слънчевата система, която представлява най-голям интерес за учените. В момента повърхността на "червената" планета е суха и студена, но NASA смятат, че преди години там би могло да е имало форми на живот. Последните изследвания на учените са интересни, тъй като показват, че има голяма вероятност да намерим подобни молекули, но не където сме търсили досега, а под повърхността на Марс. Новите данни показват, че има подходящи условия за поддържане на живот във вътрешността на планетата.

 

Учените са на мнение, че именно под повърхността на Марс могат да се открият райони, в които има нужните хидротермални системи за развитието на живи микроорганизми. Maрсоходите на NASA вече откриха доказателства за подобна активност, което също подхранва надеждите на специалистите да открият признаци на живот в недрата на планетата, предаде Engadget. Следващата мисия на космическата агенция ще се реализира през 2020г., като тя ще има за цел именно да открие живи микроорганизми под повърхността на Марс.

 

 

Докато на Земята вече текат процеси на фотосинтеза Марс е студена планета без атмосфера от поне милиард години. Размерите на "червената" планета са причината ядрото да се охлади по-бързо, което пък на свой ред води до загуба на магнитно поле. Марс губи своята атмосфера и естествената си защита от радиация и слънчеви ветрове приблизително преди 4 млрд. години. Именно заради това е по-удачно да търсим признаци за живот дълбоко в недрата на планетата, а не на повърхността. 

 

Вижте NASA разкриха как планират да пратят първите хора на Марс