Дискусията между потребителите на iPhone и Android по темата коя екосистема е по-сигурна продължава с пълна сила. Отговорът на този въпрос често оказва директно влияние при избора на смартфон от доста потребители. Експертите са категорични, че Google полагат впечатляващи усилия, за да се справят с различните заплахи за Android. Специфичен елемент от стратегията на компанията са рестрикциите за ъплоуд на съдържание в Google Play, които стават все по-сериозни за разработчиците, съобщава BGR.

 

По този начин Google искат да сведат до минимум възможността от появата на зловреден софтуер в онлайн портала Въпреки сериозния прогрес в това отношение само през последната година има доказателства за над 25 хил. мобилни приложения с рисков статус. За сравнение консервативната стратегия на Apple и пълния контрол над App Store е причината случаите за подобни заплахи да са изключително малобройни. Ситуацията се е запазила непроменена и през 2019г., твърди докладна RisKIQ.

 

Другият проблем, който дава предимство на iOS пред Android са месечните ъпдейти за сигурност. Google разпространяват периодично подобни актуализации, но не всички производители редовно ъпдейтват съвместимите си модели. Компании като Samsung разработват допълнително софтуерни интерфейси, които променят начина, по който изглежда Android. Тази практика, обаче забавя и в някои случаи дори не актуализира смартфоните с препоръчителните месечни ъпдейти за сигурност на Google.

 

Oще от Digital: 5 риска за сигурността, на които са изложени смартфоните ни