Zoom е сравнително ново приложение за видеоконферентни разговори, която вече се използва от над 300 млн. потребители по цял свят. Така платформата се утвърждава като сериозен конкурент на традиционни заглавия като Skype, Google Meet или Microsoft Teams. 

Трябва да отбележим също, че възникнаха и проблеми със сигурността през последните седмици, които накараха разработчиците на Zoom да предложат изцяло нова версия на приложението. Водещият приоритет в Zoom 5.0 е именно да отстрани настоящите бъгове, като същевременно добавя и множество нови функционалности.

Добрата новина е, че потребителите вече могат да изтеглят ъпдейта и сами да се възползват от подобренията. Създателите на приложението също така обмислят интеграцията на още по-сигурна система за криптиране на личната информация на потребителите.

Тази иновация, обаче няма да бъде достъпна за всички, а единствено за премиум абонаментите. Според нови данни на Reuters ще е възможно представителите на образователни институции и училища също да работят безплатно с новата система, която се очаква да стане част от Zoom.

 

 

Алекс Стамос е един от консултантите по сигурността, които Zoom наеха с идеята да отстранят предходните бъгове в приложението. В свое интервю той също сподели, че се обмисля въвеждането на по-сигурна система за криптиране на данни в Zoom.

На този етап проекта все още е в начална фаза на разработка, като инженерите вече работят над "Е2E Encryption for Zoom Meetings", като основно средство за защита срещу хакери и зловреден софтуер. Ако Zoom настина предложат още по-ефективна система за криптиране могат да привлекат вниманието на още повече потребители към своята платформа.

Много представители на бизнеса също биха предпочели Zoom за своята вътрешна комуникация, ако са сигурни, че приложението предлага максимална сигурност. Първоначално функцията няма да е налична за обикновените потребители. Така Zoom ще изчакат да видят как премиум акаунтите ще възприемат системата за криптиране преди да решат да я интегрират към всички профили.

Тепърва ще разбираме повече за плановете на Zoom да конкурира успешно платформи като Google Meet, Microsoft Teams, Houseparty, Facebook Messenger Rooms, Skype и др.

 

Oще от Digital: Най-добрите алтернативи на Zoom за видео разговори