Все повече производители на смартфони с Android предлагат на потребителите опция да ги зареждат безжично. Подобна функционалност се поддържа и от новите iPhone X и iPhone 8, което е новост за устройствата на Apple. Това е сигурна гаранция, че ще ставаме свидетели на още повече иновации свързани с тази технология. Учени от МIT създадоха най-доброто зарядно, което безжично зарежда мобилни устройства, което е кръстено от тях с името Pi Charger, предаде TechRadar. 

 

 

Teхният продукт предлага впечатляващи възможности като например опцията да зарежда едновременно не едно, а максимум пет устройства. Единственото условие е те да са на разстояние от 30 сантиметра от зарядното. В същото време Pi Charger е базиран на резонансна индукция, като това е метод, който се използва и от Qi зарядните. За разлика от този установен стандарт новият модел на учените се отличава с много по-голям обхват на действие. MIT постигат този ефект с разработването на уникален софтуерен алгоритъм. 

 

 

Pi Charger може да разбере локацията на устройството и да насочи към него магнитен сигнал, с който захранва едновременно до пет смартфона и таблета. В момента е необходимо джаджите да бъдат поставени в специален калъф, но създателите на технологията са убедени, че това е временно ограничение. Безжичното зарядно ще се продава на пазара през следващата година на цена, която "няма да надхвърля $200" и ще е налично за Android и iOS.

 

Вижте какво трябва да знаем за безжичното зареждане при смартфоните