Навярно когато искате да комуникирате с вашите близки и приятели, които не са до вас използвате някое от най-популярните приложения за това като WhatsApp, Facebook Messenger, Viber или Skype. Но вече има ново поколение приложения за съобщения, които предлагат защита и сигурност, както и удобна работа с тях. Предлагаме ме ви някои от най-добрите приложения за съобщения, гарантиращи сигурността ни, според Phone Arena.

1. Signal (Android и iOS)

Signal предлага най-добрата защита на разговори от подслушване. Приложението е безплатно с отворен код, предлага от край до край криптиране и не записва вашите съобщения. Може да криптирате комуникациите си дори когато разговаряте в групи. Приложението криптира и декриптира разговорите на самото устройство, а данните преминават през международна мрежа от сървъри, като дори създателите на софтуера нямат достъп до информацията.

2. Telegram (Android и iOS)

Според създателят на Telegram, Павел Дуров, създател и на „Руския Facebook” – Vkontakte, Telegram е най-сигурното приложение от гледна точка на безопасността на личната информация на потребителите. Идеята за това се поражда покрай скандалното разкритие, което Едуард Сноудън направи за сътрудничеството на големите компании като Facebook и Apple с Американските служби (NSA). Telegram комбинира елементи от Snapchat и WhatsApp, както и криптира чатовете от край до край с опцията „Secret Chat”.

3. Threema ( Android и iOS)

Threema е друго приложение, което поставя сигурността и неприкосновеността на личния живот на първо място. Threema може да се използва напълно анонимно и предлага богат набор от функции. Благодарение на криптирането от край до край, можете да бъдете сигурни, че само вие и крайният получател ще прочете вашите съобщения. 

4. Wickr (Android и iOS)

Когато изпращаме текстови съобщения чрез обичайните средства, ние нямаме никакъв контрол след това над тях. Wickr е безплатно приложение, което позволява да имаме пълен контрол над нашите съобщения, дори и след като ги изпратим. Можете дори да използвате опцията за самоунищожение, като настроите времето, след което вашето съобщение да се ‘самоунищожи’. Всяко съобщение получава свой уникален AES 256-битов ключ за криптиране, а приложението не изисква никаква лична информация от вас.

5. ChatSecure ( Android и iOS)

ChatSecure е безплатно приложение с отворен код, което разполага с OTR криптиране на XMPP. Можете да се свържете с вашите съществуващи Facebook или Google акаунти, да създавате нови акаунти на XMPP сървъри (включително чрез Tor) или дори да се свързвате с вашия собствен сървър за допълнителна сигурност. За разлика от другите приложения, ChatSecure е напълно оперативно съвместим с други клиенти, които поддържат OTR и XMPP, като Adium, Jitsi и други.

 

Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет