Правенето на снимки е изключително лесно и приятно занимание, но ако целта ви е да въздействате с фотографиите си, ще установите, че самият процес изисква познания и умения. Ако се замислите, всяка велика снимка има нещо специално и запомнящо се в нея. То е онова, с което фотографът иска да ви накара да се спрете и да се замислите. Можете ли да въздействате така с вашите снимки?

 

Умението идва с практикуването, но всеки може да подобри снимките си стига да има предвид някои основни неща. Решихме да ви предложим съветите на Make Use Of за създаване на уникални снимки.

1. Променете ъгъла

Можете да промените ъгъла на заснемане съвсем лесно като смените позицията си спрямо обекта, който снимате. Приближете се, преместете се в ляво или в дясно, а ако се налага приклекнете или се покачете на високо. По този начин, според случая ще снимате нагоре или надолу. Целта е да се опитате  да запечатате обекта под ъгъл, под който другите не виждат. Например, ако снимате сграда, която повечето хора виждат предимно от една улица, можете да я снимате от друга странична уличка. Целта е вашият обект да стане почти неузнаваем и зрителят да се замисли върху онова, което сте искали да акцентирате. Само в този случай може да сте сигурни, че сте направили уникална снимка.

 

2. Опитайте с различна композиция

Има правила, които трябва да се спазват при правенето на снимки, но понякога именно нарушаването на тези правила е причината за създаването на една по-привлекателна снимка. Понякога, когато снимате много хора може да ги разположите нетрадиционно – например, в дълбочина – и да оставите единия край на снимката незапълнен.

 

3. Поиграйте си със сенките

Можете да използвате сенки, за да добавите уникален стил на вашите снимки. Сенките са страхотни за добавяне на дълбочина, за да се привлече вниманието на зрителя към други части на снимката. Сенките са особено интересни в чернобелите снимки, така че експериментирайте на воля, за да получите желания ефект.

 

4. Добавете замъгляване

В повечето случаи се опитваме да избегнем размазването в нашите снимки, тъй като това е доказателство за една нестабилна камера по време на снимането. Но понякога, размазването може да се използва в наша полза, за да се добави усещане за движение. Режимът „Zoom Blur“ е друг забавен начин да добавите нещо уникално към вашата снимка. За наистина добри резултати ще трябва да натрупате опит, но резултатите са винаги завладяващи.

 

5. Изберете цвят върху, който да се фокусирате

Твърде цветните снимки уморяват очите. Ето защо е добре да се опитате да се фокусирате върху един или два цвята, които наистина се открояват в снимката. Например, ако възнамерявате да редактирате след това снимката, може да направите всичко в снимката черно и бяло, с изключение на цветовете, които искате да подчертаете. Или пък може да снимате два или повече обекта които са в различни нюанси на един и същ цвят, за да се създаде огромно чувство за цвят.

 

 

Вижте 5 безплатни Windows програми за обработка на снимки