Windows 10 е много различен от предишните версии на платформата. Ако сте използвали Windows 8 или Windows Phone, веднага ще откриете и много прилики, но Microsoft са променили някои от опциите и са добавили нови функции. Новата функционалност е такава според анализаторите от Mashable, че някои от настройките по подразбиране трябва да се персонализират веднага, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми, независимо дали имате нов Windows 10 компютър или сте ъпгрейднали от Windows 7 или 8.1.

 

За целта трябва да стартирате приложението Settings на Windows 10. Можете да го намерите в менюто Start, когато натиснете клавиша Windows и въведете "Settings" или чрез натискане на клавишната комбинация Windows + I.

1. Актуализиране на Security & Privacy настройката

Windows 10 синхронизира настройките ви към облака, автоматично споделя вашата Wi-Fi парола, събира данни за вас, а Cortana отбелязва всяко ваше движение, за да ви бъде от по-голяма полза. За да изключите синхронизирането отидете в  Settings > Accounts > Sync your settings, опцията за споделяне на вашата Wi-Fi парола ще откриете под Settings > Network & Internet > Wi-Fi > Manage Wi-Fi settings, а опцията за блокиране на приложенията да използват вашето ID ще откриете под Settings > Privacy > General.

2. Управление на настройките за актуализиране на Windows

Принудителните актуализации са може би най-драстичната промяна, въведена с Windows 10. Можете обаче да контролирате актуализациите и да спестите трафик. За целта отидете в Settings > Update & security > Windows Update > Advanced options. Тук може да управлявате как и кога да се извършват актуализациите.

3. Персонализирайте настройката Default Apps & Programs

За щастие, можете да персонализирате повечето приложения и настройки, които са по подразбиране в Windows 10. Това означава, че можете да се логнете без Microsoft акаунт, за да промените приложенията по подразбиране отидете в Settings > System > Default apps, променете AutoPlay под Settings> Devices> AutoPlay, и заменете Bing с Google Search.

4. Редактирайте System Notifications

Отидете в Settings > System > Notifications & actions, за да изберете общите нотификации, които искате да виждате, както и приложенията, които да имат разрешение да показват нотификации. Кликнете върху отделните приложения, за да персонализирате допълнително видовете уведомления, включително звуци и банери. Имайте предвид, че можете да добавяте или премахвате елементи като часовник или Action Center от областта за уведомяване, като кликнете върху „Turn system icons on or off“.

5. Управление на Universal Apps

Windows 10 идва с предварително инсталиран набор от универсални приложения, като OneNote, Skype и Candy Crush. Някои от тях са полезни, но други определено не. За щастие, можете да премахнете Windows 10 пълнежа като използвате PowerShell команди. Универсалните приложения се обновяват независимо от Windows Update. Отворете Windows Store приложението и отидете в Settings под вашия профил. Тук можете да превключвате опцията „Update apps automatically“ по подразбиране е „On“.

 

Вижте 7 нови технологии, които ще видим в компютрите с Windows 10 OS