Много потребители вече откриха новите възможности, които им предложиха хромбуците. Ако обаче вие сте от тези, които все още се чувствате не добре осведомени по темата, информацията на Make Use Of може да ви е от полза.

Разгледайте тези 5 неща, които може да не знаете за хромбуците и Chrome OS може да се окаже неочаквано добро решение за вашия стил на работа, и в крайна сметка да се окаже, че с помощта на тази платформа можете без излишни усилия и без разсейващи елементи да свършите повече работа, отколкото с други операционни системи.

1. Chrome OS не е разширена версия на Chrome браузъра

Тъй като Chrome OS е доста нова (в сравнение с OS X и Windows) платформа, има много погрешни схващания за това, което е тя в действителност. Някои твърдят, че Chrome OS е нова десктоп операционна система, а други смятат, че Google са разширили възможностите на браузъра си Chrome и го наричат операционна система.

В действителност, Chrome OS е нещо изцяло ново, което предлага свой собствен набор от ползи и разбира се, има и своите недостатъци. Chrome OS е Linux операционна система, проектирана от Google за да могат потребителите, които прекарват по-голямата си част от времето в интернет да се чувстват по-комфортно. А понеже тя поддържа основно браузър-базирани приложения, които нямат кой знае какви изисквания за мощни хардуерни компоненти, хромбуците са много евтини.

2. Може да се справите с почти всяка основна задача, която може да свършите на компютър с Windows или OS X

Фото и видео редактиране, документи, електронни таблици, игри, сърфиране в интернет, електронна поща – Chrome OS може да се справи с всичко това. Въпреки това, ако сте преминали от Windows или OS X, няма да може да продължите с обичайната си практика. Например, ако използвате десктоп-специфични приложения, като например Numbers, Keynote, PowerPoint или Excel, вие ще трябва да започнете да използвате Google Docs или Microsoft Office Web.

Ако сте свикнали да работите с Excel обаче, може да останете разочаровани като разберете, че макар да има Microsoft Office пакет за Chrome, той действа като уеб приложения за Chrome OS и не ви позволява да използвате приложенията офлайн. За щастие, Google Sheets се справя с електронните таблици на Excel доста добре. Има обаче програми, които просто не може да ползвате. Adobe Suite, например не е достъпна за Chrome OS.

Като цяло, хромбуците не са предназначени за онези потребители, които изискват професионален клас приложения като Photoshop и Illustrator. Но ако не сте доволни от Chrome OS, винаги може да инсталирате Linux на вашия хромбук.

3. Хромбуците не са само компютри за сърфиране в интернет

Хромбуците не се нуждаят постоянно от интернет връзка за да работите на тях. Това е предимство, но не и задължително условие. Много от приложенията (като Gmail и Google Docs), които използваме всеки ден позволят да работим офлайн и след това когато връзката е възстановена данните се синхронизират в облака. Хромбуците освен това могат да четат данни от USB флаш памети и имате възможност да съхранявате видео, музика и файлове на устройството си за офлайн достъп.

4. Хромбуците предлагат сигурност, но не са напълно имунизирани срещу вируси

Реално Chrome OS е най-защитената операционна система – факт, който често се пренебрегва. Но ако някога все пак нещата се объркат, Chrome OS предлага Powerclean вариант, който възстановява фабричните настройки на хромбука ви. Ако това се случи, едва ли всичките ви данни ще бъдат загубени, тъй като те се съхраняват в облака.

5. Хромбуците не изискват поддръжка

Chrome OS се нуждае само от надеждна уеб връзка, за да работи, операционната система се актуализира постоянно във фонов режим без дори да разберете. Задачи до болка познати ни в Windows като сканиране за вируси, регистър грешки, поддръжка на диска и така нататък са напълно ненужни тук. По тази причина хромбуците са идеални за потребители, които не са особено технически грамотни. 

 

Вижте пет неща, които не предполагате че хромбуците могат