Преди години, когато за първи път се появиха QR кодовете, те бяха обявени не само за неизбежният наследник на баркодовете, но и бъдещето на споделянето на информация. Чрез сканиране на код можете да отворите уеб страница без да въвеждате URL адрес, да научите повече за даден продукт, да пазарувате във виртуални магазини , да отключвате нива във видеоигри  и така нататък.

 

За съжаление обаче, все още много хора не са наясно каква полза носят QR кодовете и как да ги сканират. Въпреки очевидната им полза, QR кодовете не се радват на успеха, който заслужават. Това скоро може да се промени. От CNet смятат, че трябва да знаем тези пет неща за QR кодовете, включително как да ги сканираме с телефона си.

1. Те са страхотни за откриване на приложения

Ако някога сте си купували дрон, смарт часовник или нещо подобно, вероятно е трябвало да инсталирате някакво придружаващо приложение. Само, че има един проблем: традиционното търсене в Apple App Store или Google Play Store може да се окаже безплодно, тъй като често има десетки приложения с подобни имена. Може да се окажете с неправилното приложение или просто да не успеете да намерите съответствие със заявката си за търсене.

 

За щастие, много наръчници с инструкции вече включват QR кодове, които ще ви отведат до точното приложение. Това не е просто огромно спестяване на време, но и на нерви. Вие със сигурност ще получите приложението, специално предназначено за вашия продукт.

2. Те ви помагат да пазарувате

QR кодовете улесняват пазаруването, но те са толкова малки, че повечето купувачи вероятно няма да ги забележат или няма да знаят какво да правят с тях. А реално те могат да ви предоставят много ценна информация за продукта, от който се интересувате.

3. Те са страхотни за даване на достъп до вашата Wi-Fi мрежа на гостите ви

Вашият рутер може вече да има QR код в долната си част. Ако не, обмислете създаването на такъв, който съдържа SSID на вашата мрежа, парола и друга важна информация. Можете да направите това лесно на Android устройство, като използвате безплатната услуга QR Code Generator – Wi-Fi Access. Трябва само да включите съответните данни, да създадете кода и след това да изтеглите полученото PNG изображение. След това можете да отпечатате копие, което да залепите на рутера или друго удобно място.

4. Те ще се поддържат и в iOS 11

Не е официално съобщено, но много вероятно е iOS 11 да включва автоматизирано сканиране на QR кодове. Ще трябва само да се включи приложението Camera  и да се насочи камерата към кода. Сканирането ще декодира вградения текст и ще ви позволи да предприемете действия, като например посещение на уеб страница или достъп до Wi-Fi мрежа.

 

Ако не искате да чакате, ако използвате Chrome за iOS и разполагате с iPhone, който поддържа 3D Touch, можете да сканирате QR кодове като натиснете иконата на Chrome и изберете тази опция от изскачащото меню. Разбира се, има и множество приложения за сканиране от трети страни, както за iOS, така и за Android.

5. Можете да създадете свой собствен QR код за почти всичко

Благодарение на сайтове като QRstuff.com можете да създадете кодове за няколко десетки различни действия: набиране на телефонен номер, Skype повикване, пускане на видеоклип в YouTube и т.н. Можете дори да добавите някакъв цвят към кода си.

Сканиране на QR кодовете с Android

Поне за сега, Android не притежава вградена поддръжка за сканиране на QR кодове. За щастие в Google Play може да откриете много приложения на трети страни, които ще ви помогнат в това. Едно солидно такова приложение е QR Code Scanner, което е безплатно и без реклами.

 

Вижте 10 креативни примера за дизайн на QR кодове