Откриването на безплатен софтуер трябва да става лесно и без риск от вируси. Потребителите на Linux са късметлии, те имат достъп до доста голямо разнообразие от защитен софтуер. Но потребителите на Android и Windows, не чак толкова. Винаги има шанс, че безплатното приложение, което искате да изтеглите ще има включени реклами или ще зарази телефона Ви. Затова софтуерът с отворен код е добро решение, той идва от потребителите, не от компаниите.

Но намирането на безплатен за сваляне и защитен софтуер с отворен код може да бъде доста трудно. Затова MakeUseOf предлага списък от 5 места, където можете да намерите безплатни и чисти за инсталиране и обновяване приложения. Нека видим кои са те.

 

 F-Droid ( Android): магазин за приложения с отворен код за Android

Ако искате голямо разнообразие от безплатни и защитени приложения за Android, F-Droid е сайта, който трябва да посетите първо. Той е алтернативен магазин за приложения, който включва само такива с отворен код. Както може би знаете, Android е част от ядрото на Linux, но в магазина за приложения на Android не можете да намерите такива с отворен код. За сметка на това, обаче, можете да ги намерите от Linux.

F-Droid е сайт, където ще намерите почти всички приложения с отворен код, които Ви трябват, включително и нови версии на VLC. Като цяло, струва си да опитате. А ако искате да смените интерфейса на дадено приложение, влезте в Fossdroid.com.

 

NPacked (Windows): пакетен мениджър за Windows

С тази програма можете да намирате хиляди приложения и дори да управлявате ъпдейтите. Можете да търсите както по софтуер, така и по категория. Има приблизително 1000 приложения, както и няколко игри с отворен код.

Програмата сканира вашите свалени приложения и Ви предлага ъпдейт, когато има такъв, така че дори да не я ползвате, за да сменяте интерфейса на приложенията си, тя е отличен помощник при поддържането на приложенията в най-новата версия.

 

Fosshub (уеб): програма за сваляне на безплатен чист софтуер

Много известни програми като например Opencandy имат добавени реклами, чрез които спомагат финансирането на сайта. Именно затова не са особено предпочитани от потребителите. Никой не иска реклами да изскачат непрекъснато и да инсталират допълнителни програми при инсталацията на една главна. Затова решението е Fosshub.

Тази програма е напълно изчистена от реклами и чрез нея можете да сваляте безплатен софтуер за потребителите, както и такъв с отворен код за създателите. Като цяло е достатъчно добро място за намиране на изчистен софтуер.

Името му (FOSS – Free Open Source Software) подсказва, че сайта е специализиран за приложения с отворен код, но също така има доста добър набор от безплатен софтуер, който теглите, ако ще настройвате компютъра си.

 

Ketarin (Windows) дръжте инсталационните си файлове актуализирани

Ако сте като повечето компютърни маниаци, по-голямата част от приятелите и семейството Ви непрекъснато Ви питат за помощ с компютрите. Затова винаги носите USB, пълно със софтуер за всеки случай. Но непрекъснато излизат ъпдейти, затова трябва да поддържате този софтуер актуализиран, поради което трябва да инсталирате програми за актуализиране на софтуер.

Ketarin Ви помага с това, като автоматично проверява дали дадена папка с инсталационни файлове и преносим софтуер е актуализирана. Това приложение е било активно за доста време и продължават да излизат актуализации доста често, така че можете да разчитате да Ви помогне.

 

Ninite (уеб/Windows): инструментът за сваляне на софтуер

Ако разполагате с чисто нов инсталиран Windows, първото нещо, което трябва да направите е да влезете в Ninite. Само проверете какъв софтуер искате да си инсталирате:

Ще получите един-единствен EXE файл, който ще инсталира всичките Ви програми без каквото и да било наличие на реклами. Той се инсталира сам, няма нужда да натискате “Next” отново и отново. Можете по-късно да отворите EXE-файлът, за да актуализирате приложенията си чрез него или да плащате $10 на година, за да получите специализиран софтуер за ъпдейтване на приложения.

Ако не Сте запознати с Ninite, трябва да го пробвате. Това е най-добрия начин да си свалите безплатен софтуер за Windows.